У Калуші - одна з найгірших теплотрас в Україні


Там щороку на опалення повітря витрачаються десятки мільйонів гривень з міського бюджету.

Але схожі можна побачити і біля інших міст, які опалюються від ТЕЦ. Хто винен і чи можна це полагодити – в спецпроєкті ТСН "Підняти градус".

Місцеву ТЕЦ збудували ще у 60-х роках для обігріву житлових будинків і кількох заводів. Труба несе тепло у 4 тисячі калуських квартир. Вона досі працює справно, але є підозри, що дуже неекономно.

Електростанція забезпечує теплом велику частину міста, але до нього від неї 5 кілометрів. На трубі клаптикове утеплення то є, то нема. Є відкриті дуже гарячі ділянки.

Труба не доправляє тепло до конкретної батареї в конкретній квартирі. З ТЕЦ тепло виходить з температурою 68 градусів, а в квартирі одного з будинків температура батареї становить 42 градуси.

Голова найуспішнішого в Калуші Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) Ярослав Косар агітує переходити на індивідуальне опалення. Каже, що центральне опалення не окуповує тої ціни, яку люди платять за тепло.

Ще й платять двічі: за спожите, як абоненти, і за втрачене, як платники податків. Бо компенсують втрати з міського бюджету.

"Величезні втрати. Не знаю чи половину, чи більше, чи менше, але величезні. Тому що теплопередача через стару теплоізоляцію йде досить велика", - повідомив міський голова Калуша Андрій Найда.

Торік ТЕЦ нагріла води на 46 мільйонів гривень, а містянам виставили рахунків на 24 мільйони. Тож 22 мільйони гривень за обігрів повітря перекрили з бюджету. Плюс регулярні спроби обшити горе-трубу. 

"Скільки ми там не робили ізоляцію - приходять діти, школярі чи інші мешканці і зривають", - каже мер.

Пан Ігор мешкає за 20 метрів від труби, підтверджує, свіжа обшивка була пару місяців тому і зникла. У полі красти легше, але і в межах міста - те саме.

"В тарифі установленому для комунального підприємства є нормативних 13% втрат. Тобто 13 - це є норматив, що мало б на 13% менше дійти до споживача", - розповів керівник відділу збуту теплової енергії Калуської ТЕЦ Ярослав Довбенко.

Заступник директора електроцентралі визнає, у норматив тепловтрат не вкладаються. Але винні, каже, не лише лисі труби, а й мешканці, які вже поміняли центральне опалення на індивідуальне. Тож реальні втрати, за його словами, такі: "Від 40 до 60%. Але це є наслідок того, що розбалансована повністю система, оце хаотичне відключення споживачів. Воно не є централізовано". 

Більше у сюжеті:

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!