У Калуші створювали писанки, щоб зібрати гроші на багі для захисників


У приміщенні Калуської міськрайонної філії «Союзу українок» відбувся творчий майстер-клас із писанкарства. Навчала учасниць розписувати великодні яйця калуська мисткиня, внучка відомого калуського адвоката та громадського діяча Івана Сохацького — Зоряна Сохацька.

Майстер-клас був благодійним, адже готові вироби продаватимуть на передвеликодньому ярмарку волонтери «союзівки», щоб зібрати кошти калуським захисникам. Як відомо, воїнам на передовій зараз необхідні бойові багі.

У коментарі «Вікнам» художниця Зоряна Сохацька розповіла, що вперше провели декілька майстер-класів з писанкарства ще два роки тому, коли розпочалося повномасштабне вторгнення. Тоді захід організувала діловод ПК «Юність», волонтерка Марта Галкіна. Великодні яйця розмальовували вимушені переселенці. Тоді творчий процес приніс всім задоволення і кожен забрав із собою готовий виріб. Тепер писанки розмальовуватимуть на продаж для допомоги калуським захисникам.

Мисткиня каже, що сьогодні виготовлять класичні писанки, використовуючи традиційну техніку. Матеріали — писачки, анілінові фарби, прості олівці, парафінові свічки, ложка.

Перед початком роботи необхідно видути вміст яйця. Окрім того, його потрібно обезжирити розчином оцту, щоб краще взялася фарба. Хоча гуцули часто не видувають вміст яйця і, до речі, вміють правильно їх зберігати, зазначає Зоряна Сохацька. Олівцем собі допомагаємо малювати обраний візерунок. Згодом нагрівають резервуар з воском і промальовують орнамент. Відтак занурюють писанку в розчин фарби на декілька хвилин. Фінальний етап — зняття воску з писанки.

Відвідала майстер-клас і вчителька фізики Калуського ліцею №7 Лілія Кушлик, яка творила з натхненням та творчим запалом. Зізнається, що любить малювати для душі. Мабуть, це тому, що передалися батькові гени, який був професійним художником. Писанку малює вперше. Каже, що прийшла отримати творчий досвід і позитивні емоції.

Ще однією учасницею заходу стала художниця Вікторія Гречко. Жінка добре знає, як розмальовувати писанки. Каже, що її свого часу цьому вчила лемкиня. Мисткиня зазначила, що сьогодні не обирала жодних регіональних орнаментів — просто малює, як відчуває.

Ірина Дідошак має досвід у виготовленні писанок, але не з використанням воску, а звичайних шкрябанок. Використовує природні барвники.

Калушанка за освітою — швея. Каже, що в душі — творча особистість. У 40 років почала писати перші вірші, а нині захоплюється фотографією.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!