У Карітасі діти з труднощами у навчанні опановують професію кухаря


Основною ціллю проекту «Соціально-психологічна допомога дітям та молоді з труднощами в навчанні та соціалізації» є сприяння соціальній інтеграції дітей та молоді, які з різних причин мають проблеми з навчанням, поведінкою та адаптацією в суспільстві. Задяки Карітасу деякі з них стали впевненішими у собі та вирішили зв'язати своє майбутнє з професією кухаря.

Допомога в адаптації до самостійного життя є одним з важливих напрямів роботи проекту, адже більшість дітей, що опинилися у складних життєвих обставинах,  не впевнені у своїх здібностях і можливостях, не володіють соціальними навиками та вміннями, необхідними у повсякденному житті. Тому працівники БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» систематично організовують тренінги, під час яких вчать дітей вести домашнє господарство, готувати нескладні страви та обслуговувати себе. Особливо дітям подобаються кулінарні заняття, адже це щоразу нова можливість навчитися готувати смачні та корисні страви.

“Як показує досвід, кулінарні заняття не минають даремно, і про це можемо свідчити з відгуків батьків та соціальних педагогів шкіл, де навчаються діти. За словами батьків, повертаючись до своїх домівок, діти починають брати активну участь у приготуванні страв вдома, допомагаючи батькам поратися на кухні. Часто приготування страв повторюють вдома. Це в свою чергу не може не радувати батьків, які бачать позитивні зміни у житті їхньої дитини, -- розповідає Леся Дорош, керівник проекту. - Надзвичайно важливим є те, що із  допомогою таких занять, ми навчаємо дітей свідомо підходити до рішення про вибір професійного шляху з урахуванням психологічних особливостей і їх можливостей”.

Для кількох підопічних Карітасу участь у практичних заняттях з кулінарії стали доленосними, так як побувавши на кулінарних заняття, пізніше вони вирішили пов’язати своє майбутнє із кулінарною справою та зараз навчаються на кухарів та кондитерів. Однак, вони не забувають про Карітас та з радістю погоджуються самостійно проводити професійні майстер-класи з приготування страв для набувачів проекту. Приклад студентів-кулінарів демонструє, як із підопічного Карітасу можна перетворитися на його волонтера та самотужки долучатися до доброї справи.

Подібні заняття не лише роблять дітей самостійнішими, але й гуртують їх, вчать взаємодопомоги, роботі в колективі та виховують відповідальність за успішне виконане завдання.