У Коломиї мешканці продовжують боротися з будівельними "аферистами"


Ошукані прикарпатці вийшли на акцію протесту в Коломиї. Люди роками поневірялися по заробітках, щоб купити омріяні житла. Вклали гроші у зведення квартир у трьох кооперативах ще 2006-го. Забудовники обіцяли впоратися за два роки. Та осель інвестори так і не побачили.

Замість цієї халабуди - сучасне житло. Про таке мріяла шістдесятирічна пані Галина. Щоб роздобути гроші на нову оселю, разом зі старшою донькою поїхала на заробітки.

Галина Хом'як, постраждала:

- Тут тріщини, це не цілий будинок, кімнатка та кухонька, все потріскане, ми латали, поїхали, щоб дитина мала де жити, в неї двої дітей.

Вже й онуки повиростали, а нової квартири й досі немає. Гроші, вкладені в будівництво ще 2006-го року, невідомо куди зникли.

Вікторія Зайцева, постраждала:

- Я поїхала в Італію, щоб заробити на квартиру та жити на Україні, бідувала, голодувала, заробила болячку, перенесла операцію, а жити нема де.

Фірма, яка мала зводити житло, створила три будівельні кооперативи. Гроші зібрала, а обіцянок не виконала.

Сергій Стецюк, громадський активіст:

- Постраждало близько тисячі людей, по нашому кооперативу ми здали 20 млн., по інших кооперативах суми великі, у нас будинок з 3 частин, суми гігантські.

Більшість постраждалих досі в Італії. Решта обурених вийшла на вулицю з протестом і перекрила рух транспорту. В ситуації, що склалася, заробітчани звинувачують владу. Місцеві ж урядники виправдовуються кризою 2008 року.

Ігор Слюсар, Коломийський міський голова:

- Принцип роботи: люди підписують угоди, сплачують кошти за квартиру або дві, криза поставила людей у важке становище, вони по графіку не сплачували, будівництво було загальмоване.

Люди поскаржилися на забудовників у Генпрокуратуру. В липні цьогоріч правоохоронці розпочали кримінальне провадження.

Володимир Климух, в.о. керівника відділу Коломийського МВ міліції:

- За ознаками кримінального правопорушення ст. 190, за ознаками шахрайства проводиться розслідування, нам треба встановити членів кооперативу, засновників, роль всіх в цій ситуації.

Після втручання правоохоронців будівництво поновили. Та за стільки років керівництво кооперативів змінилося. Новий голова фірми запевняє - про фінансові махінації нічого не знає. А люди, мовляв, бачили, що підписували.

Володимир Іванюк, керівник кооперативу:

- Статут, це не то, що в Києві - кооператив, коли всі несуть відповідальність, а вкрадені гроші - не моя компетенція.

Ошукані люди готові зимувати просто неба.

Віталія Коваль, постраждала:

- Дівчинка плаче - ми лишилися з тіткою. Ми будемо зимувати, ставити спальники, будемо, як день, так і ніч, аби нам повернули або житло, або гроші.

Світлана Козлик, Марина Криворотова, НТН