У кожного своя війна


Неправда, що все зараз в Україні «заточене» під війну в Криму. Є достатньо дуже поважних людей, які ту війну майже і не помічають і ведуть свої власні бойові дії.

Бій за рейтинг

Нова епоха в житті Юлії Тимошенко почалася після того, як виконуючий обов'язки президента, спікер парламенту Олександр Турчинов підписав закон про реабілітацію Тимошенко. Документом встановлюється, що реабілітованими вважаються особи, яких було засуджено судами за здійснення злочинів, передбачених статтями 191, 364, 365 та 367 Кримінального кодексу України".

Дія закону поширюється на осіб, яких було засуджено в період з 1 лютого 2010 року по 1 березня 2014 року.

У законі також зазначається, що «реабілітації підлягають ті особи, за скаргами яких проти України Європейський суд з прав людини встановив порушення статті 18 Конвенції про захист прав людини і основних свобод». Тобто, тепер Юлія Володимирівна може брати участь в президентських виборах в новій країні.

Але країна виявилася настільки новою, що сильно задуматися над електоральними перегонами треба навіть леді Ю.

Перші результати соціологічного опитування «після Євромайдану» опублікував «Соціс». Цифри просто виносять моск, як говорять наші з вами діти. Лідером президентської гонки є Петро Порошенко – 21,2%. Другу позицію займає Віталій Кличко – 14,6%, і тільке третє місце за Юлією Тимошенко – 9,7%. Сергій Тігіпко, який тепер є невідомої політичної належності має 7,1% голосів виборців, лідер КПУ Петро Симоненко – 5,0%, а лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок – 2,5%. Лідера "Правого сектора" Дмитро Яроша підтримали б 1,6% виборців, а Віктор Медведчука – 1,0%. Близько 8% респондентів віддали б свій голос іншому кандидату, якого не було в списку. Близько 30% опитаних не визначилися або не братимуть участі у всенародному волевиявленні.

Зацікавлені у достовірності інформації від цього Центру соціальних та маркетингових досліджень, відкрили сайт структури і були здивовані, що найсвіжіша новина там стоїть ще з жовтня минулого року, а публікації не поновлювалися вже понад чотири роки. Але Юлію Володимирівну то не бентежить, їй зараз потрібен драйв, і вона поїхала з невилікуваною спиною в Європу, де зустрічалася з Ангелою Меркель.

Напередодні свого візиту Тимошенко пообіцяла прибрати Чорноморський флот Росії з Криму, а також до 2020 року відмовитися від російського газу. Впасти єлеєм на рани стурбованих політикою громадян, мали її слова: «Перше, що ми мусимо зробити після того, як вибори закінчаться – створити всі механізми для людей щодо відклику президента, кожного депутата і навіть уряду».

«Одразу після виборів президента народиться нова Конституція, яка зробить народ не символічною владою в Україні, а абсолютно предметною владою в Україні. Сьогодні народ інструментів не має, щоб позбавлятися не дуже вдалих керівників держави», – додала Тимошенко.

Для тих, кого цікавить політика з кавальчиком людськості, Тимошенко зарядила тему про обцаси. «Підбори є частиною мого символу боротьби проти того, що мене хотіли зламати. Я жінка і хочу не тільки внутрішньо бути сильною, але і зовнішньо виглядати так, наче у мене все в порядку. І у мене дійсно все буде в порядку після найближчої операції», – сказала Тимошенко.

Після цього вкрай всіх заплутала фразою: «Я можу абсолютно нормально спиратися на ліву ногу і там підбори не заважають. Але, в той же час, я не можу спиратися на праву ногу і там підбори теж не заважають».

Юлія Володимирівна трохи подібна на легендарну Емму Гольдман – революціонерку, яку Штати вирішили відправити до Радянської Росії, бо та була надто затятою анархісткою. Але аналогія не в тому. Гольдман приписують фразу «Якщо я не можу танцювати, то це не моя революція». Тимошенко має каблуки і це її «символ боротьби».

Бій в мережі

Після Помаранчевої революції народ не сильно міг зрозуміти, яким чином Юрій Луценко став міністром внутрішніх справ. Потім все дійшло до знаменників, і Юрія Віталійовича навіть адекватно сприймали найнеадекватніші представники силових органів. Теперішня революція зробила шефом міліції Арсена Авакова, який до цієї структури мав таке саме відношення, як і Луценко.

Аваков, правда, має свою привабу – він любить соціальні мережі і за їх допомогою спілкується з зовнішнім світом. Іноді це робить йому злу послугу, бо так само любить говорити і не тільки в соціальні мережі Геннадій Москаль. Крім того, Москаль говорить «смачніше» за Авакова і тому бій виходить цікавий. Наприклад, на думку колишнього «головного по Криму» Москаля, півострів ми втратили саме через нездатність Авакова щось путнє зробити.

Чинний міністр внутрішніх справ тим не переймається і розповідає знову ж таки в мережі, як лапає відставного харківського губернатора Михайла Добкіна. Потім Добкін каже, що ніхто на нього не посягав, а Аваков має придумувати нові теми для роздумів.

Бій на власному полі

Олігархи Ігор Коломойський і Сергій Тарута недовго думали над пропозицією очолити відповідно Дніпропетровську і Донецьку ОДА. Можна було б злословити про те, що вірні васали отримали у лен гарні володіння, але які васали з Ігоря Валерійовича і Сергія Олексійовича (про сюзерена краще взагалі не говорити).

Перший більш менш навів спокій в Дніпропетровську, другому в Донецьку доведеться пітніти. В Донецьку «проросійські» мітинги не припиняються, а в суботу троє міліціонерів в Кіровському районному відділі міліції Донецька отримали поранення від невідомого, який кинув в них вибуховий пристрій. Таким чином у «зелених чоловічків», які зараз бродять Кримом, знайшовся ще один дуже непоганий привід для захисту росіян чи російськомовних громадян на території України.

Бій за що-небудь

Віктор Янукович остаточно стає персонажем фольклору. Після втечі з Києва у невідомому напрямку, вигулькнення в Росії і абсолютно фантастичної прес-конференції в Ростові-на-Дону, Віктора Федоровича вже двічі хоронили. То він вмирав від інфаркту то від інсульту. Сам же Янукович, як билинний богатир не показується тепер на люди. Може з ним дійсно щось сталося.

Збруч