У липні від укусів змій постраждали п’ятеро прикарпатців


Станом на 18 липня 2021 року за місяць в Україні зареєстрували 18 звернень по медичну допомогу через ураження зміїною отрутою. Всього з початку року зафіксували 48 звернень. Серед постраждалих 16 дітей до 17 років і 19 жінок.

У Запорізькій області зафіксовано 19 випадків укусів змій, у Львівській — 10, у Житомирській — 9, в Івано-Франківській — 5, у Полтавській — 2, у Закрпатській, Рівненській і Київській областях — по 1. Летальних випадків не зареєстровано, інформує Центр громадського здоров'я МОЗ України.

Зокрема, за аналогічний період 2020 року було зафіксовано 18 звернень через укуси змій, з них п’ятеро дітей до 17 років і сім жінок, а у 2019 році — 83 звернення, з них 16 дітей і 32 жінки.

Усього у 2020 році зафіксували 249 звернень через укуси змій, з них 49 дітей до 17 років та 97 жінок. 83 людини отримати протиотруту. Тоді як у 2019 році зафіксували 363 звернення, а у 2018 — 396, одна людина померла.

Щороку жертвами отруйних змій стають десятки людей — переважно через власну необачність чи нерозважливість.

Уберегтися від укусів змій можна, якщо дотримуватися простих правил:

1. Не руками, а ціпком

Не торкайтеся неперевірених предметів руками.

Натрапити на небезпечних плазунів можна в лісі, парку, в полі чи на сіножаті, а то й на власному подвір’ї. Змій багато в заболочених місцевостях, біля зарослих озер і ставків, у горах та степах. Ці тварини часто ховаються у старих пнях, копицях сіна, під каменями або стовбурами повалених дерев. Саме тому цих предметів краще не торкатися руками, а користуватися ціпком.

2. Перевіряйте

Не сідайте, якщо не перевірили місце.

Перед тим, як сісти на траву, камінь чи колоду, пошурхотіть чи постукайте в тому місці палицею. Це відлякає змію. Зазвичай вони тікають від людей, почувши кроки, стукіт чи голоси та одразу ж ховаються або відповзають подалі. Однак у спеку їхня поведінка може змінюватися, тож убезпечте себе цією простою дією.

3. Не наближайтеся і не торкайтеся

Змії агресивні у відповідь.

У більшості випадків змії, які мешкають в Україні, намагаються втекти, щойно помічають людину; агресію проявляють лише в разі небезпеки. Гадюки активні в денний час: як усі холоднокровні, вони полюбляють грітися на осонні. Зазвичай люди зазнають укусів, якщо випадково наступають, сідають чи лягають на рептилію. Однак буває, що змія стає об’єктом своєрідного полювання з боку людини. Якщо ви побачили змію, відійдіть убік без різких рухів: безпечна відстань — 1,5–2 м. Не намагайтеся зловити чи вбити змію — саме так і відбувається більшість укусів.

4. Одягайтеся відповідно

Підготуйтеся до походу.

Якщо вирушаєте до місцевості, де потенційно можуть мешкати плазуни, надягайте одяг, що захистить від укусів. Це мають бути довгі штани із цупкої тканини, високі черевики. Штани треба заправити в черевики.

Головна допомога для постраждалого — медична, тому якнайшвидше доправте його до лікарні. Вже у медзакладі можуть прийняти рішення ввести антитоксин, але через ризик побічних явищ його призначають лише у важких випадках.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!