У Національному парку «Верховинський» незабаром можна буде оздоровлювати дітей


На території національного природного парку «Верховинський», зокрема, в урочищі Штефулуць, де є відповідний мікроклімат і зосереджені джерела мінеральних вод, можна буде збудувати санаторно-оздоровчий комплекс для дітей.

Таке майбутнє парку обговорювали члени науково-технічної ради нпп «Верховинський» на своєму черговому засіданні.  Крім того, як розповідає голова трудового колективу, заступник директора парку Дмитро Стефлюк, члени ради обговорили  можливості розширення заповідної зони за рахунок територій, що мають важливе природоохоронне значення, та залучення працівників парку до роботи з геоінформаційними системами. На останньому детально зупинився  професор кафедри лісових культур і лісової селекції Національного лісотехнічного університету України (м. Львів) Юрій Дебринюк, пише БРІЗ.

Не менш важливим для майбутнього нпп «Верховинський» є залучення сторонніх фахівців для проведення інвентаризаційних та вузькогалузевих науково-дослідних робіт і спільної подальшої науково-дослідної роботи. До речі, вже підписано угоду про науково-творчу співпрацю з Прикарпатським національним університетом ім. В. Стефаника, інститутом екології Карпат НАН України та іншими науково-дослідними установами. Більше десяти працівників пройшли навчання і закінчили курси підвищення кваліфікації на базі Міністерства екології та природних ресурсів України, а також інших національних природних парків.

«Найближчим завданням «верховинців» є також поділ лісів  за віковими групами. Вже представлені попередні матеріали лісовпорядної експедиції, за якими ліси віком від 110 років на території парку та в верхів’ях Чорного Черемошу складають 3668,3 га., або 30,5% від його території»,- зауважує Дмитро Стефлюк.