У нас із Януковичем тимчасове перемир’я, – Яценюк


Опозиція пішла на тимчасове перемир’я з владою для підписання угоди про асоціацію з ЄС, але просить вирішити питання екс-прем’єра Юлії Тимошенко, заявив голова опозиційної партії “Батьківщина” Арсеній Яценюк.

“У нас із вами, Вікторе Федоровичу, наразі тимчасове перемир’я”, – сказав він, звертаючись до глави держави Віктора Януковича на 10-й Ялтинській щорічній зустрічі у п’ятницю, закликавши вирішити питання Ю.Тимошенко, пише Zaxid.net.

Президент, у свою чергу, нагадав про газові угоди, підписані за участю Ю.Тимошенко, та збитки в $20 млрд, яких зазнала внаслідок цього Україна. За його словами, це питання необхідно вирішити в законодавчому полі, а також за участю судів і самої Ю.Тимошенко.

Лідер опозиційної партії УДАР Віталій Кличко запитав президента, чи готовий він піти у відставку, якщо підписання угоди буде зірвано.

“Я знаю, що таке тримати удар. Я пройшов крізь усе життя, тримаючи удар”, – відповів глава держави.

В.Янукович наголосив, що відповідальність за підписання угоди лежить і на опозиції.

Нагадаємо, комісар ЄС Штефан Фюле закликав українську владу співпрацювати з опозицією.

Україна і Європейський Союз планують підписати угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі у листопаді 2013 року. Янукович раніше зазначав, що підписання угоди про асоціацію не означає, що Київ буде протиставляти інтереси ЄС інтересам Євразійського союзу і Митного союзу. 18 вересня 2013 року Кабмін схвалив проект угоди про асоціацію між Україною і ЄС.

5 вересня 2013 року Рада прийняла рішення щодо п’яти законопроектів з євроінтеграційного пакету, необхідного для підписання Україною асоціації з ЄС. Крім того, Верховна Рада України внесла зміни до Митного тарифу України відповідно до європейських норм та прийняла закон, який регулює виконання судових рішень.