У найближчі дні на "Карпатнафтохімі" може відбутися колапс


Йде до того, що найближчими днями відбудеться перелом й управляти виробничими процесами на об’єктах критичної інфраструктури буде неможливо.

Сьогодні, 1 квітня, у Калуші відбулося позачергове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, на якому обговорили поточну ситуацію на ТОВ "Карпатнафтохім". Засідання провели за зверненням підприємства, інформують "Вікна".

Як повідомив заступник генерального директора ТОВ "Карпатнафтохім" Ярема Рудик, окрім міської влади, підприємство направило ще близько півтора десятка звернень у різні інстанції, починаючи від Президента України.

Критична ситуація на підприємстві пов’язана зі складним фінансовим становищем: майно і сировина арештовані, відновити виробничу діяльність «Карпатнафтохім» не може та накопичує борги, зокрема по зарплаті й податках. Відтак тут стикнулися з масовим відтоком працівників. Лише з початку цього року з підприємства звільнилися 140 працівників (загалом — понад 500). Лише 1 квітня заяви на звільнення подали 22 людей.

Можливості ТОВ «Карпатнафтохім» підтримувати роботу підрозділів, які виконують функцію критичної інфраструктури, а саме цеху водопостачання і каналізації та очисних споруд, знижують з кожним днем, і йде до того, що їхня робота буде зупинена. Наприклад, за словами Яреми Рудика, з ремонтного управління вже звільнилися 80% працівників, а це кваліфіковані механіки та енергетики. Тож обслуговувати обладнання вже проблематично. Йде до того, що найближчими днями відбудеться перелом й управляти виробничими процесами на об’єктах критичної інфраструктури буде неможливо.

Зупинити катастрофу можна, лише виплачуючи людям зарплату. Адміністрація підприємства як варіант виходу з критичної ситуації пропонує зняти арешт із сировини і шляхом її реалізації поправити фінансове становище.

Нагадаємо, працівникам ТОВ «Карпатнафтохім» не виплачують зарплату з вересня минулого року. Раніше на ТОВ «Карпатнафтохім» працювали 2700 людей. Окрім тих, які вже звільнилися, багато працівників пішли у неоплачувані відпустки. Як повідомив Ярема Рудик, борги по зарплаті на підприємстві зараз становлять близько 80 млн гривень.

Як зазначив міський голова Андрій Найда, на численні звернення до державних органів щодо ситуації на ТОВ «Карпатнафтохім» міська влада отримувала відписки. Зараз не має сенсу звертатися до міністерств, а лише до суб’єктів захисту критичної інфраструктури.

Комісія ТЕБ та НС доручала підготувати звернення до апарату Ради національної безпеки і оборони та до Кабінету Міністрів України, які є такими суб’єктам. А також до начальника Івано-Франківської обласної військової адміністрації Світлани Онищук щодо ініціювання розгляду критично важливого для громади питання на засіданні державної комісії ТЕБ і НС.

 

Нагадаємо, з початком повномасштабної війни ТОВ «Карпатнафтохім» зупинив виробничу діяльність через колапс логістики, зокрема припинилося постачання 

сировини. Працювали й поки що працюють лише допоміжні цехи, зокрема, очищення стоків, води і каналізації (підприємство забезпечує централізоване водопостачання частини Калуша, зокрема підприємства промзони. — Авт.). Виробництво фактично працює в режимі критичної інфраструктури і підтримує умови зберігання залишків сировини та продукції.

Як повідомляли на засіданні ТЕБ і НС в середині березня, у разі якщо ТОВ «Карпатнафтохім» не зможе підтримувати роботу очисних споруд, то їх треба буде передати в оперативне управління Калуській громаді. І це буде тягарем для міського бюджету.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!