У пошуках роботи або Як обманюють іванофранківців


Кожен працездатний франківець рано чи пізно зустрічається з проблемою працевлаштування. Спеціалізовані сайти , газетні рубрики та кричуща паперова реклама на дошках оголошень пропонують роботу. Зазвичай обіцяють високі заробітні плати.

За спостереженням кореспондента «Бліц-Інфо», в Івано-Франківську є три найбільш поширені «перепони» на шляху до омріяного місця праці.

Кадрові агенції

Різноманітні кадрові агенції заполонили Інтернет та активно нав’язують свої послуги. Схема проста: ви оплачуєте послуги агентства на певний проміжок часу і консультанти агентства шукають вакансії, які підходять за вашими критеріями пошуку, чи на основі минулого досвіду роботи. Зрозуміло, що самі ж агентства зацікавлені в тому, щоб цей пошук тривав якомога довше. В окремих випадках принцип роботи дещо інший: самі ж працівники агентства здійснюють відбір шукаючих роботу і активно обдзвонюють їх, нав’язуючи свої послуги. При цьому відхрещуються від будь-яких попередніх внесків.

Вас чемно запрошують прийти в офіс та нададуть можливість переглянути базу актуальних вакансій. А, в разі, якщо котрась із них вам припала до душі, оплатите агентству від 20 до 100 гривень за можливість сходити на співбесіду. Якщо вам пощастить і вас приймуть на роботу, не поспішайте радіти. Адже,  частину першої заробітної плати доведеться віддати тому ж таки агентству. Зазвичай – беруть половину.

«З допомогою агентства мені вдалось влаштуватись на роботу консультантом в магазин меблів. Обіцяли за перший місяць роботи 1100 гривень. За умовами агентства, половину першої зарплати вони заберуть собі. Мовляв, за те що саме вони допомогли мені влаштуватись. Я погодилась. В кінці місяця отримала гроші, а через кілька днів директор повідомив що закриває магазин. Ось так я відпрацювала місяць за 550 гривень. Більше в агентство йти не хочу, краще вже шукати роботу самій», - розповідає франківчанка Тетяна.

Фінансові піраміди або «пропоную заробити»

У цьому випадку схема доволі проста не нова. Зазвичай приємні молоді люди роздають листівки чи телефонують вам і пропонують високооплачувану роботу. На перший погляд, пропозиція виглядає дуже привабливо. У зазначений день і час у великому залі якого-небудь клубу або установи збираються десятки людей, які бажають отримати дану роботу. Співробітники фірми повідомляють, що їхня компанія займається мережевим маркетингом, називають його при цьому прогресивним видом бізнесу, широко поширеним у світі. Розказують про величезні заробітки, які очікують вас у майбутньому. Не забувають розповісти про котеджі, побудовані співробітниками фірми, придбані машини, яхти і інші заманливі блага багатіїв. Перспектива зачаровує. Все що потрібно для здійснення бажаного - всього лише кілька сотень гривень до бюджету фірми. А також привести ще кількох клієнтів, які також внесуть потрібну суму. Тільки після цього гроші «попливуть у ваші руки». Комусь, можливо, й справді «попливуть», але більшість людей залишаться ні з чим.

Зі схожим випадком зіткнувся прикарпатець Олег.

«На співбесіді мені повідомили, що в них знайдеться багато вільних вакансій. Та, для того, щоб бути працевлаштованим, потрібно пройти попереднє безкоштовне навчання. Тривалість навчання 4 лекції, в кінці потрібно буде здати тест. Маючи економічну освіту, я зрадів такій пропозиції, оскільки мова йшла про фінансовий ринок. На першій лекції пояснювали що таке біржа, і як на ній заробляють гроші. Я розповів про цю можливу роботу другові, кликав його піти також на навчання. Та натомість він мені відкрив очі на таких «працедавців». Виявляється в Інтернеті давно описані такі самі історії - пропонують роботу та безкоштовне навчання. Та в кінці кожен має пройти тест, який після його підписання виявляється платним. І залежно від міста називають різну ціну за проходження тесту. На другу лекцію я не пішов. Хоча після того мені ще неодноразово телефонували з різних номерів і запрошували прийти. До слова, пізніше в місті зустрів дівчину, яка також проходила ці «навчання». Вона на цей «гачок» таки попалась», - згадує хлопець.

Нечесні роботодавці

Нерідко трапляється таки знайти непогану роботу. Влаштувавшись на випробувальний термін, ми намагаємось зарекомендувати себе справжнім професіоналом, показати всі свої вміння та навички. І все ніби нічого - робота подобається, колектив хороший,у мови та графік влаштовують. Та в кінці випробувального терміну людині вказують на двері, заплативши набагато меншу зарплату, ніж було обіцяно. Трапляється, й взагалі не заплативши. В таких випадках довести, що вас ошукали, практично неможливо. Адже ніхто ніяких договорів з людиною не вкладав, домовленість була на словах і без свідків. Залишається надіятись хіба що на «закон бумеранга» чи Божу кару. А поки це не спрацює, то лежатимуть такі гріхи на совісті нечесних працедавців. У таку халепу потрапила студентка Оксана. Дівчина вирішила підзаробити на літніх канікулах, влаштувавшись з подругою диспетчерами в охоронну фірму.

«Основними обов’язками було щогодини обдзвонювати об’єкти і питати чи все в них там в нормі. Дехто з охоронців відключав телефон вночі, щоб поспати і щоб ми їх не будили. А зранку виявилась недостача. Щоб її перекрити, наше начальство змусило нас добровільно-примусово написати відмову від зароблених нами грошей. Хоча, зрозуміло, що нашої вини там не могло бути»,- розповідає дівчина.

Тож, щоб уникнути схожих ситуацій при пошуку роботи, варто запам’ятати кілька важливих правил. Перш за все, перевірте інформацію про компанію, в яку ви збираєтесь працевлаштуватись. Не бійтесь питати все, що вас цікавить,  особливо - якими будуть ваші права і обов’язки, які умови і графік праці вам пропонують. А також - термін стажування та оплата. Буде корисною інформація про те, чому звільнився попередній працівник. Критично оцінюйте те, що вам пропонують і що бачите на власні очі. І пам’ятайте : поразка – це наука. Жодна перемога так не вчить.