У Путіна почала проявлятись паніка - західні ЗМІ


Підтримка росіянами президента Росії Володимира Путіна доволі поверхнева, тим більше на тлі складної ситуації в економіці країни, а вчорашня імпровізація у справі Навального свідчить про те, що глава держави починає по-трошки панікувати, пише видання Washigton Post.

Путін заявляє, що має підтримку переважної більшості росіян за рік після того, як він почав вторгнення в Україну, анексував частину цієї країни, позиціонував свій режим як автократичний і гомофобський на противагу демократичному Заходу. "Якщо всі справи йдуть саме так, то чому Путін так боїться Олексія Навального?", - Пише оглядач видання.

Коли десятки тисяч росіян повідомили в соцмережах, що 15 січня прийдуть на демонстрації на підтримку Навального, російська влада несподівано перенесли оголошення вироку на вівторок, 30 грудня. У порядку тактичного маневру суд також засудив молодшого брата Навального, Олега, який не займається політикою, до 3,5 років в'язниці.

Натовп з кількох тисяч протестувальників з'явився на площі біля Кремля в ніч на вівторок, незважаючи на поліцейських і лютий холод. "Ви не зможете посадити всіх!", - Кричали демонстранти.

Це гасло може переслідувати Путіна в наступному році, в якому, за оцінками ЦБ РФ, буде різке скорочення економіки в найближчі місяці у зв'язку з низькими цінами на нафту і західні санкції. Позиція "триматися за Крим" дорого коштуватиме російському уряду, вважає автор публікації.

Стратегія Путіна з подолання цих проблем, ймовірно, буде такою ж, як і в 2012 році, коли Навальний провів масові демонстрації: ескалація внутрішніх репресій, а також військові авантюри в Україні і в інших країнах на тлі націоналістичної пропаганди всередині країни. Але олігархи РФ будуть чинити тиск на Кремль у зв'язку з ескалацією напруги у відносинах Росії із західними країнами.

Російські дисиденти кажуть, що підтримка Путіна в народі досить поверхнева і навряд чи збережеться в умовах економічного падіння або великих втрат серед військових. Поки що протести в Москві легко стримувалися ОМОНом. "Тим не менше, якби Путін не тривожився через цю опозиції, у справі Навального не було б таких панікерських імпровізацій", - вважає газета.

Наскільки сильно зростатиме опір режиму Путіна, це залежатиме значною мірою від політики США і Європейського союзу. Європейські санкції переглянуть у березні, їх продовження буде залежати від того, чи продовжують знаходиться російські війська в Україні.

Як повідомлялось, напередодні ввечері кількість затриманих на акції на підтримку братів Навальних на Манежній площі склала не менше 245 осіб. За оцінками МВС РФ, в цілому на акцію підтримки опозиціонера і його брата вечором зібрались близько 1,5 тисячі людей.

Раніше районний суд засудив Олексія Навального до умовного терміну за звинуваченням у шахрайстві і відмиванні грошей. Олексій залишився під домашнім арештом до набуття чинності вироку. Його брат Олег отримав три з половиною роки колонії загального режиму.

Олексій Навальний всупереч домашньому арешту на метро добрався на Манежну площу, де був затриманий серед інших співробітниками поліції Москви.