У рейтингу будівельних афер в Україні Коломия посіла перше місце!


Звісно, цим гордитися не варто, швидше треба плакати. А саме таку цифру, тобто перше місце в рейтингу серед найгучніших будівельних афер в Україні, визначила місту Коломиї програма журналістських розслідувань «Народний контроль» телеканалу ZIK під час прямого ефіру щодо будівельних афер в Україні.

Другу сходинку такого непрестижного рейтингу посів Тернопіль, на третьому місці – місто Рівне. Журналісти програми знайшли чимало прикладів, які доводять, що допоки злочинці гулятимуть на свободі, продовжувати справу скандально відомого «Еліта-центру» в Києві, котрий ошукав на 400 млн. грн. понад 2 тисячі киян, буде кому. Журналісти та експерти вважають, що саме безсилість, а іноді й очевидна бездіяльність правоохоронців стоять серед головних причин того, що будівельні афери в Україні процвітають уже понад десятиліття. Відтак щороку з’являються нові ошукані, - пишуть «Коломийські вісті».

Відчуття безкарності розв’язує руки сучасним махінаторам. Такого висновку дійшли майже всі експерти «Народного контролю» на телеканалі ZIK під час прямого ефіру, що був нещодавно присвячений будівельним аферам в Україні.

Про будівельні афери дискутували представники міської влади, правоохоронці, юристи, жертви шахраїв.

Випадків же будівельного шахрайства в Україні нараховують сотні, а то й тисячі. На жаль, лише вкрай гучні справи доходять до суду. Щоправда, їх розглядають роками, а шанси повернути кошти в обдурених людей з кожним роком усе зменшуються. У такому не досить привабливому переліку будівельного шахрайства опинилася й наша рідна Коломия, де пайовики трьох кооперативів «Аквамарин», «Олександрит» та «Малахіт» чекають на нове житло вже роки. Адже обіцяні й проплачені елітні квартири вони мали би отримати ще в 2009 році. В афері пайовики всіх трьох кооперативів звинувачують міського голову Ігоря Слюзара та його першого заступника Тараса Яворського, які на час початку забудов та збору грошей від людей на будівництво якраз були засновниками усіх трьох вищеназваних кооперативів. Згодом вони всі ці повноваження з себе скинули, а головами кооперативів на даний час є, звісно, їхні люди, тобто їм підзвітні. Зараз справу розслідує прокуратура. Та все за порядком.

Першим увірвався терпець слухати брехливі обіцянки пайовикам «Аквамарину»

Людей із «Аквамарину» можна зрозуміти, адже вони вклали чималі суми грошей в будівництво елітного житла ще в далекому 2006 році, а сьогодні – ні житла, ні грошей. Бо їхній довгобуд на вул. Палія, 4б не має ні вікон, ні дверей, ні даху. І на будівельному майданчику тихо, бо роботи там уже давно призупинено. Що, власне, й насторожило вкладників-пайовиків. А ще олії у вогонь підлили постійні обіцянки колишнього засновника – теперішнього очільника міста пана Слюзара про якнайскоріше завершення робіт або ж слова про його непричетність до будови. Ось люди й звернулися за допомогою і до журналістів, і до небайдужих депутатів міської ради. Водночас написали про свою проблему та попросили вирішити її Президента України Віктора Януковича, Генерального Прокурора України, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та Уповноваженого Президента України із захисту прав дитини, губернатора області… Стукали в усі двері, куди тільки можливо. Перша ластівка була про все ж розпочате кримінальне провадження щодо засновників «Аквамарину».

Згідно з інформацією прокуратури Івано-Франківської області, шістнадцятого липня ц. р. розпочато досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. І ст.190 Кримінального кодексу України («Шахрайство») щодо неправомірних дій засновників обслуговуючого кооперативу «Аквамарин» при будівництві багатоквартирного будинку. Нагадаємо, що засновниками кооперативу «Аквамарин» є нинішній міський голова Ігор Слюзар та його перший заступник Тарас Яворський.

Документи свідчать:

У журналістському розслідуванні щодо довгобуду на вул. Палія, 4б доведено: забудовником та засновником кооперативу «Аквамарин» у 2006 році (Свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи за №846181, серія А00, обслуговуючий кооператив «Аквамарин», ідентифікаційний код: юридичної особи 34517938, місце знаходження юридичної особи: м. Коломия, вул. Палія, 4 б, дата проведення реєстрації: 15 листопада 2006 року) був саме теперішній міський голова Ігор Слюзар та його перший соратник, нині перший заступник міського голови Тарас Яворський. Наявні й протоколи зборів засновників обслуговуючого кооперативу «Аквамарин» за присутності Слюзара Ігоря Богдановича, Яворського Тараса Орестовича та Друляка Володимира Дмитровича (голова зборів Яворський Т. Я., секретар – Друляк В. Д.) про вступ у обслуговуючий кооператив «Аквамарин» людей, які забажали придбати в будинку на Палія, 4б квартири, тобто стати пайовиками та членами вищеназваного кооперативу. Є договір оренди землі під дану забудову, завірений І. Слюзаром, де орендодавцем виступає Коломийська міська рада, а орендарем – обслуговуючий кооператив «Аквамарин» в особі голови кооперативу Яворського Тараса Орестовича. Мають члени кооперативу й Статут обслуговуючого кооперативу «Аквамарин», завірений особисто І. Слюзаром. Саме ці особи брали особисто й гроші за квартири в цьому й інших будинках-довгобудах, що підтверджують квитанції доприхідних касових ордерів на величезні суми, які вилилися в мільйони, підписані особисто І. Слюзаром та паном Т. Яворським (підпис схожий).

Заявили про шахрайські дії й пайовики «Малахіту» та «Олександриту»

У «Малахіті» будинок, який мали зводити на вул. І. Франка, далі фундаменту не виріс. Його ж пайовики внесли за обіцяне житло повні суми грошей. Як розповідала пайовичка цього кооперативу коломиянка Ганна Хом`як, вона в цю «аферу» втягла й свою доньку, повіривши в солодкі обіцянки тодішніх засновників «Малахіту» Слюзара та Яворського.

У стані недобудови й багатоповерхівка кооперативу «Олександрит». Її засновники обіцяли здати в 2010 році. Люди вкладали у «свої» квартири по 200, 300 і більше тисяч гривень, які передавали прямісінько в руки Ігореві Слюзару…

Терпіння луснуло, люди вийшли на акцію протесту

Віру втрачено, довіру до влади міста втрачено, надія мати власне житло ледь жевріє… Усе це змусило пайовиків трьох кооперативів – «Аквамарину», «Олександриту» та «Малахіту» – вийти на безстрокову акцію протесту, яку допомогли їм зорганізувати та провести депутати міської ради, до яких потерпілі вкладники звернулися за допомогою знайти компромісне рішення в цій ситуації. І найприкріше, що ті, хто цих людей кинув поневірятися чужими квартирами в очікуванні на власне житло на невідомо який час, – тепер перші особи міста, тобто міський голова та його перший заступник.

Акція протесту в середмісті відбувалася під гаслами: «Досить нас дурити!», «Де наше житло?», «Слюзар і Яворський, поверніть наші гроші!», «Слюзар – шахрай» та «Міліція й прокуратура, захистіть наші права!». Водночас потерпілі на тривалий час перекрили рух на вулиці Мазепи біля ратуші, вимагаючи появи винуватця їхніх поневірянь – міського голову І. Слюзара. А його не дочекавшись, пішли оббивати пороги міського очільника в супроводі депутатів міської ради Любомира Глушкова, Володимира Довганюка, Сергія Федчука, Івана Данилишина, Віктора Будзінського, Павла Федоровича, Віктора Кавацюка, представників громадських рад міста та журналістів, і не тільки місцевих засобів масової інформації, а й регіональних та столичних. Люди вже мають сміливість сказати про все наболіле вголос, вони мають сміливість заявити про порушені свої права, що й зробили на акції протесту. І вони не відступлять.

Випадок у Коломиї, коли справа таки опинилася в суді, – поодинокий. І це доводить статистика, яку навів автор та ведучий програми «Народний контроль» телеканалу ZIK Дмитро Добродомов під час круглого столу щодо будівельних афер в Україні. У Львівській області правоохоронці зареєстрували 22 звернення громадян щодо шахрайства на пайових внесках. Нині в єдиному реєстрі досудових розслідувань – п’ять кримінальних проваджень.

Є й перші перемоги, зокрема у Коломиї

І ця перемога дісталася пайовичці будівельного кооперативу «Малахіт» Галині Хом`як, яка понад два роки невпинно оббивала пороги кабінету очільника міста Ігоря Слюзара (хоча він і вийшов із засновників кооперативу, але ж гроші брав він!) в надії повернути вкладені нею кошти в обіцяну квартиру й гараж. Водночас пайовичка брала найактивнішу участь в акціях протесту обдурених пайовиків під стінами ратуші, розповідала про свою проблему представникам засобів масової інформації й усім мешканцям Коломиї… Певно, активна позиція цієї пайовички, плюс допомога небайдужих депутатів, які від початку були на боці обдурених та зневажених пайовиків будівельних кооперативів та взялися їм допомагати забрати своє, а ще висвітлення правдивих подій у місцевій пресі, плюс центральне телебачення, перекрита центральна дорога, штурм кабінету міського голови, заяви про вчинення шахрайських дій засновниками кооперативів до міліції й прокуратури, звернення до Генерального прокурора, до регіонального представника Уповноваженого ВРУ з прав людини дали свій перший результат. Бо єдиний для всіх обдурених вихід – не мовчати! Ви боретеся за своє!

Почули обдурених пайовиків й у Івано-Франківську

Прокуратурою м. Івано-Франківська підтримано державне обвинувачення в кримінальній справі за фактом зловживання повноваженнями та заволодіння чужим майном директором одного з суб’єктів господарювання. Зокрема, досудове розслідування установило, що 58-річний посадовець, не маючи повноважень для здійснення будівництва, уклав з мешканцями міста фіктивні договори про дольову участь у надбудові четвертого та мансардного поверхів будинку у середмісті Івано-Франківська. Ошукані ж сім’ї упродовж року сплачували «забудовнику» кошти, а останній будівництво так і не розпочинав. Шахраєві вдалося для свого власного збагачення видурити у людей понад 300 тисяч гривень.

Отримавши замість бажаного житла лише обіцянки, потерпілі звернулися до правоохоронців. І їх почули.

Підозрювані у будівельних аферах далі керують містом

А тим часом автор та ведучий програми «Народний контроль» Дмитро Добродомов дивувався та вголос висловлювався про те, мовляв, незрозуміло, у якій державі ми живемо, адже причетні до будівельних афер у Коломиї мер та його перший заступник і далі сидять у своїх кріслах та далі керують містом. І резюмував, що, напевно, це можливо тільки в нашій країні …

P.S.Коли стаття готувалася до друку, до нас звернулися за допомогою чергові (ЧЕТВЕРТІ!!!) постраждалі пайовики одного з кооперативів, до якого ж знову причетний очільник міста Ігор Слюзар, бо саме він брав у людей гроші. А обіцянки так і не виконав…