У Рогатинській громаді ухвалили Дитячий громадський бюджет


У Рогатинській територіальній громаді ухвалили перший на Прикарпатті Дитячий громадський бюджет.

Про це Суспільному Карпати повідомили перший заступник міського голови Рогатина Микола Шинкар та представники Дитячого парламенту Діана Дребот, Анна Мотика? Богдан Білоус.

Сума Дитячого громадського бюджету Рогатинської ТГ на 2021 рік складає 300 тисяч гривень. Але, як зазначають керівники громади, якщо будуть важливі проєкти і потрібно буде більше коштів, то можливе збільшення фінансування.

"Наш Дитячий парламент надзвичайно креативний, – говорить Микола Шинкар. - Сама ідея Дитячого громадського бюджету виникла у дітей, а ми просто її документально оформили".

Подавати на голосування проєкти можуть не лише учасники Дитячого парламенту, але й учні з будь-якої школи територіальної громади.

"У навчальних закладах створять команди, які будуть працювати над поданням своїх ідей та ініціатив, – розповідає Діана Дребот. – Автором проєкту не обов’язково має бути наш учасник".

Спочатку ініціативи обговорять у школах і там оберуть кращі з кращих.

"Потім проєкти висунуть на голосування міської ради, де до голосування долучаться члени Дитячого парламенту", – повідомила Анна Мотика.

Приблизна прогнозована кількість – 20 проєктів.

Щоб оформити учнівські ідеї у проєкти, у лютому 2021-го будуть проводитися спеціальні навчання. Відтак, аж до березня буде тривати підготовка проєктів, каже Богдан Білоус: "Якщо у навчальному закладі буде дві і більше ідеї, то з 20-го березня до 10-го квітня проводитимуться голосування. Загальне голосування відбудеться 15-го квітня. До 20-го травня мають визначити і відзначити проєкти-переможці".

За попередній рік, як зауважують учасники Дитячого парламенту, уже запатентували кілька проєктів. Це встановлення манекенів, які допомагають дітям переходити дорогу поблизу шкіл.

"Також створили Wi-Fi зону, бо зараз без інтернету нікуди, – наголошує Діана Дребот. – Також облаштували дитячі майданчики в мікрорайонах Рогатина".

Зараз Дитячий парламент працює над проєктами створення кінотеатру під відкритим небом та облаштування молодіжного простору для підлітків.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!