У Снятинській та Городенківській громадах перевірили, як живуть діти-переселенці


Регіональний представник Уповноваженого в Івано-Франківській області Людмила Непийвода та регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Івано-Франківській області Світлана Дем’янчук здійснили моніторинг дотримання прав внутрішньо переміщених дітей, які прибули в Городенківську та Снятинську територіальні громади Коломийського району Івано-Франківської області у зв’язку із проведенням в Україні військових дій.

Під час візиту до Снятинської міської ради встановлено, що чисельність дитячого населення громади складає 7833 особи. На первинному обліку в Службі у справах дітей ТГ перебуває 16 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які проживають у 12-ти сім’ях опікунів. Також на території громади є 2 прийомні сім’ї, у яких виховуються 5 дітей та 1 дитячий будинок сімейного типу, в який влаштовано 7 дітей.

В умовах запровадження воєнного стану внаслідок військової агресії з боку РФ за межі України із Снятинської ТГ виїхала 1 сім’я опікуна з дитиною-сиротою.

У Снятинську громаду з інших областей, де велися бойові дії, тимчасово перемістились 1 прийомна сім’я із 2 дітьми та 2 сім’ї піклувальників з 2 дітьми, але на день візиту 1 піклувальник з дитиною повернувся на постійне місце проживання. Крім цього, у Залучанський дитячий будинок-інтернат влаштовано 13 дітей з інвалідністю, які переміщені з Дружківського дитячого будинку-інтернату Краматорського району Донецької області. Проте, інформації про заходи щодо їх обліку, соціального захисту, що вживаються на рівні ТГ, Снятинською міською радою не надано.

Тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, сімей з дітьми у разі, які не мають фінансової можливості самостійно вирішити житлове питання, здійснюється у приміщенні місцевого закладу освіти, в якому, наразі мешкають 5 сімей з дітьми. Тут забезпечується триразове харчування,  постачання питної води. Волонтерський центр Снятинського будинку культури забезпечує внутрішньо переміщених осіб та сімей з дітьми сезонним одягом, взуттям, засобами гігієни та товарами першої необхідності. Варто зазначити, що за рахунок коштів місцевого бюджету Снятинською міською радою закуплено продукти харчування та вже надано 790 продуктових наборів  внутрішньо переміщеним сім’ям з дітьми.

За результатами моніторингу в Городенківській ТГ встановлено, що чисельність дитячого населення громади становить 9161 дитина. На первинному обліку в Службі у справах дітей ТГ перебувають 54 дитини-сироти та дітей, позбавлених батьківського піклування. На території громади фактично проживає 26 сімей, в яких виховуються 49 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та 1 дитячий будинок сімейного типу, в якому виховується 7 дітей.

З 24 лютого за межі України з Городенківської ТГ виїхало 5 сімей опікунів з 9 дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, а також 3 дитини з прийомною сім’єю. Службі у справах дітей ТГ відоме місце перебування даних сімей з дітьми та здійснюється контроль і моніторинг стану повернення їх на постійне місце проживання.

В громаді є 3 пункти видачі одягу внутрішньо переміщеним особам, зокрема, дітям та 1 пункт з видачі продуктів харчування. При прибутті в громаду ВПО поселяються у гуртожиток  на 47 місць, опісля надаються варіанти безкоштовного проживання в комунальних закладах громади – це приміщення закладів дошкільної освіти, у яких наявні умови для тимчасового проживання сімей з дітьми.

В обох громадах місця тимчасового розміщення ВПО відвідує медичний персонал, інформує про можливість отримання послуг з охорони здоров’я та в разі потреби їх надає.

Внутрішньо переміщені діти забезпечуються освітніми послугами в умовах дистанційного навчання. При потребі є можливість забезпечення дітей підручниками, шкільним приладдям тощо.

Серед внутрішньо переміщених дітей, які фактично проживають у вищевказаних громадах, дітей, які отримали поранення чи є жертвами сексуального, фізичного насильства тощо, не має.

За результатами моніторингу будуть підготовлені відповідні звіти.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!