У США народилася дитина з 27-річного замороженого ембріона


У США народилася дівчина з ембріона, який заморозили 27 років тому, у 1992 році. Це новий подібний рекорд з тривалості замороження, а попередній встановила старша сестра немовляти декілька років тому у тій самій сім'ї.

Про це повідомляє CNN, пише Громадське.

Нині новонародженій Моллі Гібсон трохи більше як місяць. Її батьки Тіна і Бен Гібсон із Теннессі, які довгий час лікувалися від безпліддя, скористалися донорським ембріоном вперше у 2017 році. Вони вибрали його, зважаючи на ріст біологічних батьків, оскільки менших дітей легше народжувати, та медичну історію.

Пізніше вони дізналися, що їм дістанеться дуже «старий» ембріон, але лікарі запевнили пару, що на здоров'я дитини це ніяк не вплине.

Так народилася попередня рекордсменка Емма. Ембріон пробув в рідкому азоті 24 роки. Тепер на світ з'явилася її молодша сестра Моллі та встановила новий рекорд. 

«Це просто потішно — ось ми й знову з уже другим світовим рекордом», — кажуть батьки дітей.

Сім’я завагітніла з допомогою Національного центру донорства ембріонів, релігійної некомерційної організації, яка зберігає заморожені ембріони, які вирішили не використовувати пацієнти під час штучного запліднення. Тоді може утворитися більше ембріонів, ніж потрібно. Так, лікарі зазвичай переносять в матку один ембріон, а ще декілька залишають про запас, якщо перший не приживається

Коли запліднення стається швидко, решта ембріонів залишається. Тоді батьки можуть попросити клініку знищити їх, забрати на дослідження або заморозити. Заморожені ембріони пара може використати пізніше, або ж віддати на донорство.

Чому це важливо

До того як Ема, а потім і Молі, встановили рекорди, про життєздатність «старих» ембріонів мало що було відомо.

Вважається, що сучасна технологія заморозки дозволяє зберігати статеві клітини і ембріони необмежено довго. Але на практиці це важко перевірити. Ембріони почали заморожувати в різних країнах близько 40 років тому, а єдиного їх реєстру не існує. 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!