У вересні в Україні зростуть ціни на безнин


Ціни на бензин всіх марок в Україні можуть зрости у вересні-жовтні через переорієнтацію ринку на альтернативні джерела постачання пального, вважають в київській консалтинговій групі «А-95».

Переорієнтацію обумовили несподівані збої в системі традиційних поставок, зазначають експерти. На початку серпня на установці каталітичного крекінгу Мозирського НПЗ в Білорусії виникла поломка, яка призвела до позапланового ремонту та істотного зниження поставок бензину в Україну. У вересні цей найбільший постачальник нафтопродуктів на український ринок піде на плановий двомісячний ремонт, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Аналітики підкреслюють, що ресурсний дефіцит очікується тільки щодо бензинів, ситуація з дизельним паливом поки не викликає побоювань. На думку експертів, переорієнтація на альтернативні джерела поставок, які мають більшу собівартість за рахунок підвищених логістичних витрат, може призвести до збільшення цін в опті, а в подальшому і в роздробі на 20-30 коп./літр.

Більш істотно ціни можуть зрости через підвищення світових цін на нафту і нафтопродукти, яке спостерігається наприкінці серпня.