Україна може відсудити у РФ трильйон доларів за анексію Криму і війну на Донбасі


Україна може відсудити у Росії в міжнародних інстанціях від $100 млрд до $ 1 трлн за анексію Криму, війну в Донбасі та інші неправомірні дії північного сусіда. Детальніше читайте на УНІАН: http://www.unian.ua/politics/1015144-ukrajina-moje-vidsuditi-u-rf-trilyon-dolariv-za-aneksiyu-krimu-i-viynu-na-donbasi.html

Процес гальмує український бюрократизм і небажання Кремля визнавати провину

Після анексії Криму в березні цього року Росією і війни в Донбасі, що проходить за участю російських військ і під керівництвом спецслужб Кремля, в України з'явився шанс нанести РФ несподіваний удар - вимагати через міжнародні суди відшкодування матеріального збитку. Мова може йти про мільярди доларів, повідомляє НВ.

На початку березня український Мін'юст почав цей процес, подавши перший позов проти Росії до страсбурзького Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). Сьогодні до нього додалося ще два позови.

"Ми збираємо документи, свідчення людей, факти, щоб показати масштабність порушення Росією всіх міжнародних норм", - пояснила Наталія Севастьянова, урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ.

У заяві проти РФ офіційний Київ зазначив, що на сьогодні сума збитків, завданих Кремлем Україні, становить 1,18 трлн грн ($78,32 млрд).

Але це лише у справах ЄСПЛ. Юристи та аналітики кажуть, що спектр судових суперечок з РФ може значно розширитися за рахунок позовів в Міжнародний трибунал з морського права, Міжнародний суд ООН, Арбітражний інститут стокгольмської Торговельної палати і за рахунок штрафів Державної авіаційної служби України.

Російський економіст Слава Рабинович додав, що в таких справах сформується загальна сума, яка може бути отримана від РФ.

"Вважаю, що логічно вимагати $1 трлн за Крим і Донбас. Це заявлена сума, межа, яку хоче отримати позивач", - уточнив він.