Україна може заборонити TikTok, якщо це зроблять партнери, - голова комітету Верховної Ради


Голова Комітету зі свободи слова Верховної Ради Ярослав Юрчишин заявив, що Україна може запровадити санкції проти TikTok, якщо до такого кроку вдадуться партнери. Він також розповів, що раніше Telegram ігнорував звернення української влади.

Про це Юрчишин повідомив у інтерв’ю «РБК-Україна», пише Громадське.

На запитання журналіста, чи можуть в Україні заблокувати TikTok та Telegram, Юрчишин відповів, що вважає налагодження контакту з адміністрацією та створення механізму з контролю найкращим варіантом.

«Наприклад, коли Сполучені Штати виявили в Telegram пабліки, пов’язані з ІДІЛ, спочатку Telegram теж намагався проігнорувати ці факти, але почався повномасштабний судовий процес, і Telegram без зайвих слів позакривав канали й познімав верифікацію з акаунтів», — розповів Юрчишин.

За його словами, раніше Telegram ігнорував звернення української влади, але тепер посадовці «виходять на людей». Голова парламентського комітету зазначив, що комунікація почалася після того, як в Україні активізувалася дискусія щодо взаємодії із соціальними мережами. Зокрема, Telegram почав розгляд звернення від Служби безпеки України про блокування щонайменше 26 каналів. Серед них, зокрема, такі канали, як «Легітимний» та «Резидент».

«Вони всі достатньо публічні. Насправді СБУ моніторить все, що може трактуватись як виправдовування російської агресії — це і анонімні канали, і персоніфіковані. Але щодо цих 26 каналів уже є чіткі аргументи», — пояснив Юрчишин.

Щодо TikTok глава комітету Верховної Ради заявив, що якщо партнери запровадять санкції проти цього китайського сервісу, то Україна також може це зробити — для цього буде підстава.

«Про що, власне, кажуть [Сполучені] Штати? Про те, що невідомо, як збираються, невідомо, як обробляються, невідомо, для чого використовуються персональні дані. Вони розуміють, що в постінформаційну добу це ключовий ресурс, ключовий актив людини», — пояснив Юрчишин.

За його словами, наразі Україна «стежить за процесом».



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!