Українець із Естонії презентує в Івано-Франківську книгу ручної роботи про Гуцульщину


Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника отримав у дарунок раритетну книжку «Гуцульщина» із серії «Ковчег унікальних культур» – це видання презентував в Івано-Франківську директор Центру української культури в Таллінні, заслужений художник України Анатолій Лютюк.

За словами автора, унікальність книги в тому, що зроблена вона на папері ручної роботи, цей так званий черпаний папір, виготовлений зі старого одягу, до якого додавали рослини з Карпат, на ньому каліграфія – деякі речі тридцять разів переписувалися, а деякі виготовлені методом кліше, високим друком.

До книги увійшло 47 віршів прикарпатської майстрині, поетеси та педагога Марії Корпанюк про, як вона сказала, «життя гуцула від народження до смерті, від колиски до труни». Є також 47 коментарів до них різних людей і 30 коломийок. Вірші подані українською і англійською мовами. Ілюстрації – Анатолія Лютюка та дітей із гуцульських шкіл.

Серію вирішили розпочати саме з Гуцульщини, бо, як зізнався Анатолій Лютюк, «я вчився у Вижниці і думаю, що відчуваю цю культуру». Наступні книги будуть присвячені лемкам, індіянському народові навахо, саамській культурі.

Такий оригінальний проект став своєрідним продовженням попередніх «Поетичних червоних книг природи» України та Естонії.

Книга «Ковчег унікальних культур» видається обмеженим тиражем – 30 екземплярів, які будуть передані в найбільші бібліотеки світу, починаючи від бібліотек Конгресу США, Ватикану, закінчуючи Австралією, Японією, Китаєм.

Сьогодні видання було також представлене в Коломийському музеї народного мистецтва Гуцульщини і Покуття. А наступна презентація відбудеться у Кракові, в Ягеллонському університеті.

Радіо Свобода