Умови застосування понижуючого коефіцієнта для працівників у період мобілізації


Включення до середньомісячної кількості застрахованих осіб з метою застосування понижуючого коефіцієнта працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період.

Першою обов'язковою умовою для застосування понижуючого коефіцієнта є збільшення бази нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в розрахунку на одну застраховану особу в звітному місяці на 20% і більше порівняно з середньомісячною базою нарахування ЄСВ платника за 2014 рік в розрахунку на одну застраховану особу.

База нарахування ЄСВ в розрахунку на одну застраховану особу в звітному місяці – це сума нарахованої заробітної плати, винагород за виконану роботу (надані послуги) за цивільно-правовими договорами, оплати допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами, на яку нараховується ЄСВ у звітному місяці 2015 року, зменшена на суму нарахованої заробітної плати працюючих інвалідів (за наявності) / кількість застрахованих осіб платника у звітному місяці 2015 року, яким нараховані виплати, зменшену на кількість працюючих інвалідів (за наявності), яким у звітному місяці нараховані виплати.

При цьому, не є базою нарахування та утримання ЄСВ суми компенсаційних виплат підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, які виплачуються роботодавцем відповідно до Порядку виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04 березня 2015 року № 105.

Враховуючи зазначене вище, кількість працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації на особливий періо, не включається до середньомісячної кількості застрахованих осіб з метою застосування понижуючого коефіцієнта. Довідково: застосування понижуючого коефіцієнта передбачено п. 9 прим. 5 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» зі змінами і доповненнями. Підготовлено відділом комунікацій ДПІ у м. Івано-Франківську ГУ ДФС в Івано-Франківській області