Унікальним пралісам Карпат хочуть надати статус пам'яток природи


Через відсутній влив людей, екосистема пралісів надзвичайно добре збалансована.

Понад 20 тисячам гектарів найстаріших лісів Карпат планується надати статусу пралісових пам'яток природи. У разі позитивного ухвалення рішення, їхня площа може збільшиться у 200 разів, пише ТСН.

Про це розповіли у пресслужбі Всесвітнього фонду природи WWF України.

За словами координатора проєкту Михайла Богомаза, пакети документів щодо зазначених територій карпатських пралісів найближчим часом передадуть до Закарпатської та Івано-Франківської обладміністрацій. Найближчим часом вони мають ухвалити відповідні рішення щодо надання ділянкам статусу пам'яток природи. Він уточнив, що наразі в Україні визнано близько 100 га пралісових пам'яток. Тобто, це лише незначна частина тих територій, які має взяти під охорону держава.

У фонді кажуть, що чимало унікальних пралісів Європи збереглося саме в Україні, у Карпатах. А через мінімальний, подекуди й зовсім відсутній влив людини, екосистема пралісів надзвичайно добре збалансована. Такі ліси майже не хворіють, оскільки є абсолютно самодостатніми. Саме тому вони є предметом для дослідження, яке дозвволить зрозуміти, як функціонує лісова екосистема. Крім того, вони є цінними зразками у лісовому господарстві.

"Якщо у лісі, де дозволено ведення господарства, будуть дерева різні за віком, тоді ті, які вже досягли стиглості, будуть заготовлятися для потреб народного господарства. Але не суцільним способом, а як окремі дерева. Тоді існування лісу на цій ділянці буде безперервним не буде суцільних рубок, які шокують громадськість зараз і впливають на повені. Саме для лісового господарства праліси є цінними як зразки, створені природою, які ми повинні відтворити штучно у тих лісах, де дозволене господарство", - пояснює начальник відділу лісовідновлення та лісорозведення Державного агентства лісових ресурсів Володимир Ревуцький.

Наразі в Україні найвищий охоронний статус як пралісові пам’ятки природи мають лише 100 гектарів лісу у Львівській області. .Загалом експерти фонду визначили майже 100 тис. га карпатських пралісів, квазіпралісів та природних лісів, які можуть отримати охоронний статус. Робота над їхнім визначенням почалась близько 10 років тому. На цих територіях, відповідно, забороняються всі види рубок та будь-яка господарська діяльність.