«Узяли кредит на номер, яким я користувалася років 8-9 тому». Як шахраї беруть онлайн-кредити на чужі сім-карти


Протягом останнього року до фейсбук-спільноти «Злочини з онлайн-кредитами» приблизно 400 людей звернулися щодо крадіжок сім-карт, незаконного використання персональних даних, створення особистого кабінету на чуже ім’я

За словами співзасновника Українського офісу захисту даних Богдана Хаустова, у судах зараз перебуває приблизно 50 справ, ще стільки ж готують до подачі, пише Громадське.

Як за допомогою чужих сім-карт оформлюють кредити, що робити, коли дзвонять колектори, і як уберегти себе від шахраїв — у матеріалі hromadske.

«Погрожували, що спалять квартиру й машину»

У травні 2020-го Віталію з Полтави почали дзвонити незнайомі люди. Вони вимагали повернути кредит одній із компаній «швидких грошей», якого, за словами Віталія, він не брав.

«Іноді я звертався до таких кредитних компаній, але все повертав. Коли я закрив останній кредит, мені ще пів року потім телефонували та пропонували знову його взяти. Могли телефонувати у свята й на вихідні, дзвонили моїм родичам. Я вирішив змінити сім-карту. Згодом почав отримувати повідомлення, що маю повернути кредит», — розповідає Віталій.

Спочатку на новий номер телефону прийшло смс-повідомлення від банку, що з його картки намагаються зняти гроші. Це була картка, на яку він колись брав кредит.

«Я приїхав у відділення, мені повідомили, що зі старої картки, яку я закрив, хтось намагається зняти кошти. Сказали, щоб я не переживав», — згадує Віталій.

Потім почалися дзвінки до родичів — незнайомі люди розповідали їм, що Віталій узяв гроші й повинен їх повернути. За деякий час почали телефонувати й на новий номер.

«Виявилося, що на мене взяли чотири кредити, але оформили на іншу кредитну картку. У цих компаніях мені сказали, що кредити брали на мої дані, тому я мушу повертати їх», — каже Віталій.

Він розповідає, що в одній із компаній шахраї змогли взяти на його ім’я приблизно 20 тисяч гривень, в іншій — 9 тисяч. Ще у двох його зареєстрували вперше й тому взяли невеликі кредитні кошти — приблизно 2 і 3 тисячі.

«У компаніях, де взяли великі суми, я раніше брав гроші в кредит, тому вони змогли отримати більші суми», — пояснює Віталій.

Ілюстративне фото
Ілюстративне фото
Фото: depositphotos

Він звернувся до поліції, там зареєстрували кримінальне порушення й порадили викинути нову сім-карту, щоб йому більше не дзвонили, або звернутися до суду й анулювати договори на кредит. У серпні Віталій подав позов. Справу зареєстрували, засідання мало відбутися наприкінці січня, однак його перенесли на березень.

Перед зверненням до суду, каже Віталій, представники кредитних компаній телефонували йому щодня, крім цього, тиснули на його близьких.

«Мені могли дзвонити 50 разів на день. Погрожували, що спалять квартиру й машину. Моїй мамі щось таке розповіли, що вона заплатила їм ще одну тисячу за відтермінування кредиту. Люди, з якими я працював, мої родичі — усі дивилися на мене, як на останню людину на землі через ці кредити», — розповідає Віталій.

«Сім-карта Віталія не була прив’язана до паспорта, він не користувався нею деякий час, а цей номер телефону був прив'язаний до кредитних компаній. Якщо в людини хороша кредитна історія, шахраї можуть зняти більше кредитних коштів», — пояснює Богдан Хаустов.

Старою сім-картою Віталій перестав користуватися, а коли вирішив перевірити її, дізнався, що вона вже неактивна. Мобільний оператор повідомив, що сім-карту перевипустили.

«Щоб отримати доступ до сім-карти, шахраї кажуть мобільному оператору, що вона втрачена і її треба відновити, — розповідає Хаустов. — Зробити це можна, дізнавшись баланс та останні номери, на які телефонували з неї. Тому часто перед тим, як викрасти сім-карту, шахраї телефонують до людини й намагаються дізнатися ці дані, відрекомендовуючись мобільним оператором або ще кимось».

Зазвичай людина використовує один номер телефону для різних послуг — вказує його в соціальних мережах, підв’язує до нього пошту, інтернет-банкінг тощо. Цим, розповідає Хаустов, і користуються шахраї: отримавши доступ до сім-карти, вони можуть дістати за її допомогою будь-яку інформацію.

У кол-центрі одного з провідних українських мобільних операторів нам розповіли, що користувачі час від часу скаржаться на підозрілі дзвінки нібито від представників телефонних компаній. Ці номери потім перевіряє служба безпеки й у разі порушень блокує.

Якщо сім-картою не користуються понад рік, її блокують, і вже за декілька місяців мобільний оператор може знову виставити номер на продаж. Щоб уникнути ситуації з аферистами, у компанії радять прив'язувати номер телефону до паспорта (тоді картка не буде анонімною) або встановлювати на неї особистий пароль.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!