В Антимонопольному запевняють, що на Прикарпатті здешевшає хліб


З початку січня цього року, а надалі в лютому та березні місяці хлібопекарські підприємства області стрімко підвищували оптово-відпускні ціни на хліб, що було зумовлено як об’єктивними, так і суб’єктивними чинниками.

Так, відпускні ціни за січень-березень 2015 року зросли від 30 до 90 відсотків. Впродовж квітня-вересня поточного року ціни на хліб і хлібобулочні вироби на ринку були стабільними, пише прес-служба ІФ АМКУ.

Однак, у період травня-серпня 2015 року спостерігалось зниження цін на борошно (питома вага якого у складі собівартості займає понад 50 відсотків) та нафтопродукти.

Таким чином, враховуючи зниження витрат на основну сировину, не вжиття заходів учасниками ринку щодо зниження відпускних цін на готову продукцію у відповідності до рівня зниження витрат собівартості, дало можливість отримання ними додаткового прибутку та свідчить про ознаки зловживання монопольним становищем, які  були б неможливі за умов існування значної конкуренції на ринку.

Не вжиття учасниками ринку заходів щодо зниження оптово-відпускних цін на продукцію власного виробництва у період з червня – по вересень 2015 року сприяло зростанню соціальної напруги в суспільстві в умовах погіршення соціально-економічної ситуації в області та інфляційних процесів.

У зв’язку з цим, адміністративна колегія Івано-Франківського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України основним хлібопекарням області надала обов’язкові для розгляду рекомендації.

На виконання рекомендацій ТзОВ «Залізнична пекарня, м.Івано-Франківськ з 21 жовтня знизило оптово-відпускні ціни на хліб орільський формовий 0,750 кг та батон 0,5 кг на 0,10 грн./шт.

За повідомленням ТДВ «Івано-Франківський хлібокомбінат» з 25 жовтня планується зниження ціни на батон звичайний в/г 0,5 кг на 0,10 грн./шт., або 0,20 грн. за кг.

В найближчий час очікується зниження цін на хліб і в інших виробників краю.