В Бурштинській ТЕС називають інформацію про завищені ціни для західної України маніпуляцією


В лютому ціна електроенергії на "ринку на добу наперед" (РДН) в об’єднаній енергосистемі України знизилася на 12,4%, при цьому темпи зменшення ціни в Бурштинському енергоострові були в п’ятеро повільнішими і склали 2,4%.

Про це напередодні повідомили "Наші гроші", посилаючись на звіт ДП "Оператор ринку". Зі звіту "Оператора ринку" відомо, що ціни в Україні залишаються вищими від цін на електроенергію в країнах сусідах.

Водночас сьогодні, 12 березня на редакційну пошту Бліц-Інфо від компанії ДТЕК прийшло спростування цієї інформації.  В пресслужбі підприємства заявили, що ця інформація є маніпулятивною і не відповідає дійсності. 

"Бурштинська ТЕС не визначає ціну на ринку на добу наперед в зоні Бурштинської ТЕС. Ціну визначають імпортери, які разом з іншими виробниками в лютому 2020 року реалізували 97% електроенергії на цьому сегменті ринку. Між тим на долю Бурштинської ТЕС припало лише 3% від загального обсягу торгів.

Кінцева ціна для споживачів суттєво відрізняється від цін, які складаються на біржах в різних країнах. Так, у Словаччині, Румунії та Угорщині кінцева ціна для промислових споживачів є у понад 1,5-2 рази вищою за ціну для промисловості в торговельній зоні Бурштинського енергоострову. Про це свідчать дані Євростату. Зокрема, ціна в Словаччині складає €154/МВт год, в Румунії – €116 /МВт год, Угорщині – €121/МВт год. В той час як український промисловець в зоні БуТЕС платив – €75-85/МВт год з ПДВ за базовий графік навантаження.

Сьогодні Бурштинський енергоострів є повністю синхронізованим з ЄС. Після останніх змін з розширення доступу імпортної електроенергії в острів він може повністю забезпечуватися з інших країн. В такій ситуації жоден учасник ринку не має можливості всередині острову мати суттєво вищу ціну за пропозицію на ринках сусідніх країн.

Окремо нагадуємо українським медіа, що Ладижинська ТЕС та Добротвірська ТЕС не мають технічної можливості виробляти електроенергію в Бурштинський енергоострів, вони працюють в зоні ОЕС України.

Зважаючи на вище зазначене, ДТЕК вважає системну однобічну трактовку будь-яких цифр та фактів виданням «Наші Гроші» організованою інформаційною атакою на бізнес компанії. Ми залишаємо за собою право звернутися до суду для захисту своєї ділової репутації", - кажуть у пресслужбі ДТЕК.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!


Теги: