В Ірані завтра розпочнеться новий етап переговорів щодо катастрофи літака МАУ


Цього разу українська сторона не планує порушувати питання компенсації жертвам.

В Ірані 19 жовтня розпочнеться новий етап переговорів щодо авіакатастрофи літака «Міжнародних авіаліній України» неподалік Тегеран, інформує Уніан.

Так, заступник міністра закордонних справ Ірану Мохсен Бахарванд зустрінеться із заступником глави МЗС України Євгеном Єніним та українською делегацією.

В рамках цього раунду переговорів заплановані три технічні наради.

«Одна з цих зустрічей стосується технічних дискусій, які буде проводити Іранська організація цивільної авіації. Друга сесія стосується судових питань, що проводяться іранськими чиновниками судових органів, а інша – юридичних питань, що стосуються суми компенсації, жертв та розбитого літака», – заявив Бахарванд.

При цьому сам Єнін у коментарі "Радіо Свобода" наголосив, що про компенсації під час цих переговорів мова не йтиме.

«Цього разу ми не плануємо порушувати питання компенсації жертвам, оскільки перебуваємо у процесі погодження спільної переговорної позиції з нашими міжнародними партнерами. Буквально вчора ми провели відповідну зустріч з послами постраждалих внаслідок катастрофи країн і домовилися в подальшому координувати усі свої дії», – наголосив він.

19 жовтня мають зустрітися для переговорів робочі групи, 20-го – засідатимуть експерти на чолі з Єніним та Бахарвандом. Окрім того, запланована зустріч Єніна з міністром закордонних справ Ірану Махаммадом Джавадом Заріфом, а також політичні консультації з заступником Заріфа Аббасом Аракчі.

Катастрофа літака МАУ в Ірані

- 8 січня в Ірані розбився літак МАУ який виконував рейс за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб. На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, зокрема 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великої Британії.

- Через три дні президент Ірану Хасан Рухані визнав, що український лайнер був збитий "в результаті ненавмисної людської помилки", і пообіцяв притягнути винних до відповідальності.

- 18 липня стало відомо, що Іран передав бортові самописці з літака до Франції на дослідження.

- 21 липня очільник МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що зчитування "чорних скриньок" літака пройшло успішно.

- Заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін повідомив, що розшифрування «чорних скриньок» підтвердило незаконне втручання в його політ.

- 30 липня у Києві відбулися переговори з іранською делегацією щодо виплати компенсацій.

- 31 липня Кулеба повідомив три головні результати переговорів з делегацією Ірану щодо компенсацій. Зокрема Іран включився у переговорний процес щодо встановлення всіх обставин трагедії, притягнення всіх винних до відповідальності і виплати всіх необхідних компенсацій. Також Іран погодився виконати всі свої зобов'язання за міжнародними конвенціями у сфері авіації. Водночас, немає відповіді на запитання, якою буде сума компенсацій.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!