"Порошенківці" на Прикарпатті: Опозиція чи підігравання ЗЕ-команді?


Голосування в Івано-Франківській обласній раді під час останньої сесії свідчать про ймовірні неочікувані розклади – опозиційна б здавалося фракція «Європейської солідарності» демонструє несподівано високу підтримку виконавчій вертикалі в особі ставлениці Зеленського Світлані Онищук. І що характерно - в питаннях, за які у своїй більшості не голосують навіть представники «Слуг народу».

Минула сесія, на перший погляд, не відзначилася чимось надзвичайним. Депутати розглянули понад пів сотні питань, серед яких були звернення, затвердження нових програм, низка кадрових та земельних рішень. Очікувано, найбільш дискусійним стало внесення змін до «Регіональної програми розвитку автомобільних доріг та безпеки дорожнього руху Івано-Франківської області на 2021-2025 роки».

За поданням від облдержадміністрації на розгляд депутатів винесли орієнтовний перелік доріг, на які цьогоріч планують виділити кошти.

На зображенні може бути: карта, корінець квитка, blueprint та текст

Світлини зі сторінки голови бюджетної комісії Назарія Іваніва

На зображенні може бути: корінець квитка та текст

 

Власне, мова йде про експлуатаційне утримання, адже на капітальний ремонт у програмі ОДА передбачила лиш 25 мільйонів із 358,5, виділених з держбюджету на 2023 рік. Як зазначив доповідач, заступник голови ОДА Вадим Созоник, ця сума в рази менша за потребу. І це при тому, що проведення робіт передбачає співфінансування як і з обласного бюджету, так і з бюджету самих громад, які погодилися на співфінансування. 

Зрозуміло, в час війни ремонт доріг – не найбільш пріоритетне питання. Та власне в обранців виникли питання саме щодо механізмів розподілу облдержадміністрацією хоч і такої незначної для ремонту доріг суми.

Адже другий рік кошти на ремонт доріг розподіляють, за їх словами, ледь не в «ручному» режимі, без особливої уваги на звернення депутатського корпусу та численні звернення самих громад.  Тож ремонту можуть дочекатися хіба округи від лояльних до обласної адміністрації депутатів. І схоже, як видається багатьом, цю «традицію» в ОВА вирішили продовжити на 2023 рік.

Тож і не дивно, що у депутатів було багато питань до Созоника.

Тим паче ще напередодні, на бюджетній комісії представники ОДА запевняли, що обласні обранці отримають разом з переліком доріг і окремий список, де буде зазначено, які з врахованих пропозицій були подані власне депутатами. Адже, як переконували в ОДА, таких доріг у орієнтованому переліку - ледь не половина. Та прогнозовано ніякого списку врахованих пропозицій депутатам на сесію не надали.

Відтак, народні обранці вкотре закликали до справедливого та прозорого розподілу «дорожніх» коштів, де будуть враховані інтереси кожної громади. Депутати також відзначили, що багато громад роками не можуть дочекатися ремонту через вимогу співфінансування у розмірі 30% від вартості, бо це непідйомні для малих громад суми.

«Ви чудово зауважили, що без затвердження змін до програми обласною радою, гроші з бюджету не зможуть виділити. Але водночас, деякі громади роками не можуть дочекатися ремонту. За яким принципом ділять ці кошти? І чому ОДА під час розподілу вже не цікавить думка депутатів? Коли рішення справедливе, ти розумієш, чому маєш його підтримати. Але коли нам не можуть пояснити логіки розподілу, то я не розумію, як депутати мають за це голосувати?! Громада питає з депутатів, чому їхні прохання про ремонт роками не чують в ОДА. А відповідь просто - бо пропозиції депутатів просто не беруться до уваги. Бо вам депутати потрібні лише, аби натискати кнопки. А те, що депутати є представниками громади, делегованими для захисту інтересів людей, нікого не хвилює», - резюмував свободівець Михайло Королик.

Схожі зауваження до ОДА висловили ще кілька депутатів. Зокрема, представник фракції "Слуга народу" Назарій Кизимишин нагадав про дороги Калуського округу, які неодноразово подавалися на ремонт доріг та все ніяк не потрапляють у перелік.

"Чому не дотримано принципу "одна громада - одна дорога"? В деяких пропонують одразу дві, а інші не можуть дочекатися ремонту багато років. Прошу враховувати думку депутатів, які делеговані сюди громадою", - відзначив Кизимишин.

Зрештою, зміни до програми необхідної кількості голосів так і не набрали  - лише 42 голоси "ЗА". Підтримали, зокрема, представники фракції "За майбутнє", адже мають тут певний інтерес - депутат від фракції обіймає посаду заступника у ДП "Дороги Прикарпаття". Та саме голосування у розрізі фракцій свідчить про неочікуваних союзників голови ОВА - депутатів від "Платформи громад та "Європейської солідарності". Адже "ЗА" проголосувало 12 із 13 присутніх обранців фракції "ЄС" та всі присутні від "ПГ" (у своїй більшості - колишні представники фракції "Блоку Петра Порошенка). А от серед "слуг" свій голос "ЗА" віддали лише 3 із 9. 

Немає опису.

Ще одним достатньо показовим за голосуванням стало питання «Про виконання обласного бюджету за 2022 рік».

Слід зазначити, дане питання вже розглядали на минулій сесії, але тоді обласна рада за нього так і не проголосувала. Найбільше зауважень у депутатів стосувалися непрозорого використання коштів власне на ремонт доріг. Які попри війну, хоч і не в повному об'ємі, але все ж були виділені центральною владою з державного бюджету.

Цього разу в обласної ради також було багато запитань до керівниці департаменту фінансів Івано-Франківської ОВА Ірини Мацькевич. Так, депутати цікавилися, яким був дефіцит бюджету у 202 і чим запропонований проєкт відрізняється від минулого, що був відхилений облрадою у лютому...

Серед іншого, депутатка від «Слуги народу» Марія Савка нагадала, що торік був значний обсяг «вільних залишків». Мова про гроші, передбачені у бюджеті на капітальні видатки (різні реконструкції і таке подібне), які не проводили через постанову Кабміну на час війни. Відтак, депутатка поцікавилася, який відсоток з тих коштів минулого року спрямували на підтримку Збройних сил. У відповідь фінансистка повідомила про програми та суми, які передбачили на цей рік. Тож і не дивно, що такі відповіді депутатів не задовільнили і обласна рада вдруге не підтримала звіт облдержадміністрації «Про виконання обласного бюджету на 2022 рік».

Лише 28 голосів "ЗА" - рішення не прийнято... Та прикметно, що і тут за питання майже одностайно віддали свої голоси представники "Європейської солідарності" - 10 із 13 присутніх «ЗА».

Немає опису.

Чи це випадковий збіг обставин, чи прагматично продумані кроки головних "опозиціонерів" можемо насправді лише здогадуватися. Вочевидь, ситуацію прояснять уже наступні голосування на майбутніх сесійних засіданнях. Що ми ретельно відстежуватимемо.

Зараз же видається як мінімум дивним, чому найбільш опозиційна політична сила в особі фракції "Європейської солідарності" в Івано-Франківській обласній раді голосує "ЗА" ключові для виконавчої вертикалі питання? І це при тому, що лідер політичної сили Петро Порошенко позиціонує себе не лише в якості альтернативи, а й найбільш переслідуваного владою представника опозиції...

Ще більш дивним, що навіть за таких сценаріїв, виконавчій вертикалі не вдається закумулювати голоси під ключові для себе питання - за них не голосує (окремо можемо виокремити ще питання Агенції регіонального розвитку) навіть начебто і своя фракція "Слуга народу".

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!