В Івано-Франківському краєзнавчому музеї показали, яким був інтер'єр в оселях сотню років тому


Яким був інтер'єр в оселях міста сотню років тому, можна побачити в Івано-Франківському краєзнавчому музеї. Там оновили експозицію, присвячену міському побуту кінця XIX — початку XX століття.

 Окрім цього, у музеї можна переглянути кадри старого міста, яке зруйнували війни та роки, повідомляє Суспільне.

Старша наукова співробітниця закладу Віта Дідик розповідає, що в експозиції зібрали старовинні фрагменти архітектурного декору, давні ліхтарі та вивіски, що були окрасою будинків. Більшості із них в Івано-Франківську вже немає.

"На кадрах — кінохроніки поруйнованого Станиславова 1917-1944 років. Це — Перша і Друга світові війни, а також 1972 і 1988 роки. Місто в радянський період, як руйнувався історичний центр", — розповідає Віта Дідик.

За її словами, нищили Івано-Франківськ не лише війни й тоталітарний режим. Наші сучасники, пояснює краєзнавиця, теж докладаються до зміни обличчя міста.

"У неоготичній будівлі на Мазепи, яка існує до нашого часу, власник робив магазин. Він викинув автентичні старовинні двері на смітник і поставив пластиковий непотріб", — каже старша наукова співробітниця Івано-Франківського краєзнавчого музею.

Столітні меблі, давні світлини, старовинний посуд та статуетки, канцелярія й жіночі аксесуари — всі ці речі були окрасою осель старого Станиславова. Хто конкретно був їхніми власниками, достеменно невідомо, розповідає директорка краєзнавчого музею Галина Беднарчик.

"Меблі переважно ручної роботи зроблені в стилі сецесії. Вони є невідомого походження, тому що колекція формувалася понад 80 років. Наш музей існує, і колекція всі ці роки формувалася. Кожна річ має свою історію, але не до кінця вони досліджені, тому що зв'язок з тими поколіннями вже втрачений і ми не можемо знайти власників", — пояснює Галина Беднарчик.

Експозиція, присвячена міському побуту кінця XIX — початку XX століття, діятиме постійно. Відвідувати її можна щодня, окрім понеділка.

 

 
 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!