В Івано-Франківську будинок на вул. Мазепи, 35-а хочуть знести


12 червня відбулося засідання 45-ї сесії Івано-Франківської міської ради. Востаннє сесія збиралася ще 21 березня цього року, тому за два з половиною місяці накопичилось чимало питань, які потребували вирішення. На першому засіданні депутати сконцентрувались на вирішенні питань, так чи інакше пов’язаних з будівництвом.

На сесію завітали жителі кварталу в районі вулиць П. Орлика та Бельведерської, які протестують проти нового будівництва поряд з їхніми будинками. Від ініціативної групи виступив Володимир ідак, який у 1995—1998 роках очолював управління архітектури та містобудування в Івано-Франківську. Він зазначив, що підрядник цього будівництва — ПП «Галицький двір» намагається на ділянці, яку відведено під будівництво 3-поверхового торгового центру, звести 10-поверховий будинок. За словами ідака, забудовник свавільно змінив дозвільну документацію і проводить будівництво з грубими порушеннями правил забудови міста. Отож жителі закликали депутатів зупинити це будівництво. Народний депутат Руслан Марцінків, який був на сесії, запропонував депутатам прийняти звернення до прокуратури та Держархбудконтролю з проханням дати оцінку діям забудовника. Своєю чергою, депутат міської ради Ярослав Бачкур заявив, що цим будівельним конфліктом вже зацікавились депутати Верховної Ради від фракції «Батьківщина» і пообіцяв надати підтримку ініціативній групі. 

Знести не можна залишити?

Далі депутати зосередились на іншій конфліктній забудові — на вулиці Мазепи 35-а. Як і в попередньому випадку, в скандалі фігурує один і той самий забудовник — Василь Друк. Депутат міської ради Михайло Сеньків порівняв діяльність цього підприємця з діями сепаратистів.

«Складається враження, що треба приймати рішення про проведення антитерористичної операції проти діяльності цього забудовника», — сказав М. Сеньків.

«АТО» проти забудовника взявся проводити депутат міської ради Володимир Чорноус, який разом із Юрієм Солов’єм утворив нову фракцію в міській раді — «Громадянська позиція — громадський форум». Володимир Чорноус уже більше року воює із зазначеним забудовником у судах, однак значних успіхів так і не досяг. Будівництво з двох поверхів виросло до восьми і забудовник готується здати новобудову в експлуатацію. Але це не заважає депутатові ініціювати нові рішення міської ради щодо згадуваної забудови. Цього разу міська рада прийняла рішення «Про визнання будівництва самочинним». В одному з його пунктів пропонується зобов’язати юридичний відділ МВК у 3-денний термін звернутись до суду з позовом, щоб знести самочинно збудований житловий будинок на вулиці Мазепи, 35-а. Депутати викликали «на килим» заступника начальника інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю в івано-Франківській області Володимира Кобилянського. З його пояснень стало зрозуміло, що доля конфліктної забудови залежить від Львівського апеляційного суду, в якому слухають цю справу. Яке б рішення не ухвалив суд, знести 8-поверховий будинок буде проблематично. По-перше, впритул до нього стоять п’ятиповерхівки, а також 9-поверховий будинок на вулиці Мазепи, 35. По-друге, в будинку на Мазепи, 35-а вже є продані квартири і можна спрогнозувати реакцію новоселів на спроби знесення придбаного ними житла. Однак для власників квартир готують ще один «сюрприз»: депутати закликають ПАТ «Прикарпаттяобленерго» та КП «Івано-Франківськводоекотехпром» припинити електро- та водопостачання будівлі. Виходить, що у конфлікті намагаються зробити крайніми людей, які ні в чому не винні. На одному із засідань виконкому, яке відбулось на початку цього року, Василь Друк заявив, що коли влада заважатиме добудувати йому цей будинок, вона опиниться сам на сам з ошуканими інвесторами. інакше кажучи, забудовник пригрозив міській владі, що вона може отримати в івано-Франківську власний «еліта-центр». 

Знову про «Маодот»

Наступним питанням депутати розглянули стан виконання договору про співпрацю між Івано-Франківською міською радою та ТзОВ «Маодот-I». Нагадаємо, що «Галичина» описала цю ситуацію в статті «Операція «Маодот» за 18 березня ц. р. Новини у цій історії такі: підприємство, яке освоює 17 гектарів земель військового містечка на вулиці Національної гвардії, змінило свою назву на ТзОВ «Арсенал-Сіті». Як повідомив голова депутатської комісії з питань промисловості, підприємництва, стратегічного розвитку міста, інвестицій та туризму Олександр Бубен, інвестор вже на 90% збудував необхідні комунікації. Представник інвестора Тарас Виноградник повідомив, що компанія вже інвестувала в проект 18 млн. доларів, але досі не отримала жодної гривні прибутку. Разом з тим він зазначив, що будівельна компанія «МЖК-Експрес», яка є генпідрядником, уже споруджує чотири будинки на цій території. Депутат Василь Бойчук поцікавився, коли інвестор виконає свої зобов’язання щодо будівництва школи та двох дитячих садків. 

Тарас Виноградник зазначив, що від своїх зобов’язань інвестор не відмовляється і соціальні об’єкти буде зведено. Депутат Роман Онуфріїв заявив, що підприємство не доплатило до міського бюджету шість мільйонів гривень земельного податку. Річ у тому, що інвестиційний договір передбачав: орендна плата за землю може змінюватись у разі зміни нормативної грошової оцінки земель. Саме це відбулося в період дії договору, але розмір орендної плати так і не було змінено. Тарас Виноградник зазначив, що готовий до переговорів з міською радою щодо цього питання. Разом з тим у проекту з’являються нові перешкоди. Військовий прокурор оскаржив у суді рішення про оренду землі і вимагає повернути у власність Міноборони землю колишнього військового містечка. Зазначимо, що реалізація проекту почалась ще 2007 року, а військова прокуратура вирішила оскаржити проект лише недавно. 

Чи відродять Будинок вчителя?

Ще одна дискусія розгорнулась навколо питання відродження в івано-Франківську Будинку вчителя. Нагадаємо, що на вулиці Мазепи, 35 існувала історична будівля, в якій розміщувався Будинок вчителя. Однак за каденції Зіновія Шкутяка будівлю продали в приватні руки, а згодом вона занепала. Приватне підприємство «Ресурс-Захід» на місці знесеної будівлі отримало земельну ділянку площею 0,15 га під забудову. Міська рада виділила землю в обмін на зобов’язання забудовника передати у власність управління освіти МВК 250 кв. метрів нерухомості. Згодом земельну ділянку і право забудови переоформили на іншу фірму — «Прогрес-інвест». Цей забудовник уже звів 9-поверховий будинок за адресою: Мазепи 35. Спочатку власники «Прогрес-інвесту» запропонували міській владі приміщення в цокольному поверсі новобудови, але воно не підійшло управлінню освіти. Після цього забудовник 29 квітня цього року подав до суду на міську раду, оскільки вважає незаконною вимогу надати 250 кв. метрів нерухомості.

Зростання кількості будівельних конфліктів свідчить про те, що нинішня система виділення землі під забудову віджила своє. Влада так і не спромоглася налагодити систему громадського контролю за виділенням земельних ділянок. Зрештою, вимушені констатувати, що ні міський голова, ні депутати міської ради у створенні такої системи не зацікавлені. Діяльність земельної комісії міської ради є непрозорою. Журналістів на засідання земельної комісії не запрошують, тому преса не має можливостей на етапі підготовки земельних рішень поінформувати про них громадськість. У підсумку іванофранківці дізнаються про забудову поряд зі своїми будинками вже тоді, коли з’являються будівельні паркани і важка інженерна техніка. А на цьому етапі протистояти забудовникам законними методами вже фактично нереально.

Галичина