В Івано-Франківську до Дня визволення Херсона відкрили виставку


В Івано-Франківському обласному краєзнавчому музеї до Дня визволення Херсона відкрили виставку "Херсонська каплиця". Це — відеоінтерв'ю та фотографії з деокупованого міста, сконструйовані в цілісну композицію франківським дизайнером і художником Яремою Стециком.

Про це Суспільному розповіла медіахудожниця, режисерка проєктів мистецької агенції "АртПоле" та авторка виставки Ольга Михайлюк.

"Якщо дивитися інтерв'ю, там дуже чутно, що відбуваються обстріли. Нам треба було записувати дуже динамічно", — каже Ольга Михайлюк.

АртПоле, Ольга Михайлюк
Медіахудожниця Ольга Михайлюк. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

За її словами, під час однієї з волонтерських поїздок "АртПоля" до звільненого Херсона вона потрапила в гуманітарний штаб, розташований у церкві в передмісті Кіндійки. Там Ольга Михайлюк записала інтерв'ю зі священниками та свічницею — активістами штабу. Отець Олег розповів, як збирав тіла загиблих українських бійців на Антонівському мосту, що за кілометр від Кіндійки, а отець Валентин — про те, як вивозив з Херсона дітей військовослужбовців.

"Для мене було важливо, яким чином взагалі під час окупації можна було тримати цей настрій, проводити службу українською мовою, тримати зв'язок з людьми, лишатися і відстоювати свою позицію", — пояснює Ольга Михайлюк.

"Херсонська каплиця" в Івано-Франківську
Фото з деокупованого Херсона. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Виставка "Херсонська каплиця" відбулася в межах проєкту "Сакральне Сучасне". У залі з композицією також представлений кіот з церкви з колишнього Богородчанського району, що перебуває в експозиції музею, каже організатор проєкту "Сакральне Сучасне" Валерій Твердохліб.

В Івано-Франківську до Дня визволення Херсона відкрили виставку відеоінтерв'ю та світлин з деокупованого міста
Кіот з церкви з колишнього Богородчанського району. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Він є центром нашої ідеї. Ми відкриваємо нову сторінку авторського реставраційного проєкту "Врятуймо скарби разом". Ми говоримо з людьми, які приходять в наш мистецький простір, на тему сакрального і сучасного, на тему Бога, стосунків і зв'язків людей. І виставка "Херсон у Франківську" — це початок цих нових наших рухів", — розповідає Валерій Твердохліб.

В Івано-Франківську до Дня визволення Херсона відкрили виставку відеоінтерв'ю та світлин з деокупованого міста
Валерій Твердохліб та художник Нікіта Тітов. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

З його слів, "Херсонська каплиця" триватиме місяць.

В Івано-Франківську до Дня визволення Херсона відкрили виставку відеоінтерв'ю та світлин з деокупованого міста
Виставка "Херсонська каплиця" триватиме понад місяць. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Наступною у січні 2024 року планують реалізувати "Інклюзивну історію". В її межах, каже Валерій Твердохліб, студенти створюють копії 24 ікон, які можна буде "побачити" тактильно.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!