В Івано-Франківську молодь має можливість придбати житло на вигідних умовах


Сьогодні значна частина молоді зіткнулась з житловою проблемою. За статистикою, лише кожна третя молода сім’я має власне житло. Хоча б частково змінити ці дані зможуть програми державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.

Таку думку, кореспонденту «Бліц-Інфо», висловив директор івано-франківського регіонального управління державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Олександр Кулик.

За словами Олександра Миколайовича у фонді діють чотири різні програми.  

«Перша – «пільгове кредитування». Надається особам чи сім’ям до 35 років, терміном на 30 років. У фонді на 2013 рік передбачено 1млн  285 тисяч гривень на Івано-Франківську області, що близько 4-х кредитів. Друга – «доступне житло». За цією програмою клієнт сплачує тільки 70% вартості житла, решту - 30 % за нього сплачує держава. Важливо, що ці 30% не потрібно повертати. На 2013 рік в Івано-Франківській області фондом заплановано купівлю 25 квартир. І вже зараз на 15 з них сім’ї оформляють документи», - зауважує Кулик.

Крім того, директор івано-франківського управління повідомив про ще дві діючі програми: «часткова компенсація» та «здешевлення іпотеки».

«За частковою компенсацією фінансування на купівлю житла йде зі статутного капіталу фонду під 10% річних. Тут фонд має необмежені можливості – головне, щоб були бажаючі. Цьогоріч нею вже скористалось 3 особи», - пояснює службовець.

Як розповів Олександр Кулик, за програмою «здешевлення іпотеки» в Івано-Франківській області на 2013 рік передбачено можливість видання кредитів 125 особам. Термін розтермінуванння - 15 років. Суть цієї програми полягає у здешевленні вартості іпотечних кредитів для громадян, шляхом відшкодування державою частини відсотків за банківськими кредитами, отриманими на житло. Тобто, молода людина, що стала учасником програми, зможе отримати іпотечний кредит в банку під 3% річних, решту компенсуватиме держава. За цією програмою  у 2012 та 2013 роках було видано 31 кредит.

Він також повідомив, що ніяких особливих умов для участі в програмах держава не висуває. Потрібно тільки подати список обов’язкових документів, серед яких – заява, довідки про доходи, склад сім’ї, перебування на квартирному обліку. Можливість скористатися однією із програм має кожен.