В Івано-Франківську немає місць для 50 % дошкільнят


Близько 50 % івано-франківських дітей не потраплять у цьому навчальному році до закладів дошкільної освіти.

Такі підсумки підбила депутат Івано-Франківської міської ради Оксана Савчук, повідомляють "Версії".

За її підрахунками менше ніж для половини з офіційно зареєстрованих дітей є місця в садочках.

«У 2013 році на чергу в дитячі дошкільні заклади в яких впроваджена електронна реєстрація зголосилися – 3798 осіб, за попередніми даними завідуючих вони готові прийняти цього року 1631 дитину – це навіть не половина бажаючих», - зауважує Оксана Савчук.

Депутат навела чіткі факти, які підтверджують її слова.

Наприклад, ДНЗ № 36 «Віночок» мікрорайон Пасічна – зареєстровано в ясельну групу 86 осіб – попередньо садок подав інформацію, що прийме 40 осіб. Відповідно 46 осіб не проходять. Молодша група: 81 зареєстрована – 46 дітей готові прийняти. Не краща ситуація в Школі садку № 6 – це теж мікрорайон Пасічна.

ДНЗ № 18 «Зернятко», що на вул. Івана Павла ІІ - не краща ситуація. Зареєстровано в ясельну та молодшу групу 127, попередньо готові прийняти 66 дітей. ДНЗ № 1 «Калинонька» в центрі міста: бажають ходити в садок 131 дитина – попередньо подали інформацію щодо зарахування 82 дітей.

ДНЗ № 33 «Кристалик» мікрорайон Позитрон – 123 зареєстровані, 70 планують. ДНЗ № 23 «Дударик» мікрорайон Бам: 70 дітей приймуть, зареєстровані 142 дитини.

Натомість, зовсім іншу статистку повідомив міський голова Віктор Анушкевичус. За його словами, в Івано-Франківську дошкільною освітою не охоплено тільки 10-15% дітей. Проте, очільник міста не зміг пояснити, чому є така різниця у даних. Мер наголосив, що на даний час значно більше дітей мають змогу ходити в садочку в порівнянні з попередніми роками.

Якщо враховувати, що станом на 1 січня 2012 року у дошкільних навчальних закладах Івано-Франківська перебувало 7929 і за рік ця цифра значно не зросла, адже на аналогічний період поточного року у садочках нараховується 8006 дітей (+ 77), то результати розвитку дошкільної освіти зовсім не вражають.

Пройшов майже рік від того часу як депутати заслуховували на сесії міської ради заступника міського голови М. Вереса з питання про розширення мережі ДНЗ. Проте від того часу вдалося відкрити лише одну групу у ДНЗ №36 та першу чергу ДНЗ №17.

Також, існує проблеми із відсутністю дитячих садків у приміських селах. Тільки цього року почався процес будівництва ДНЗ у с. Микитинці, с. Вовчинець, с. Угорники. Дитячий садок у селі Крихівці перебуває на стадії багатослівних обіцянок.