В Івано-Франківську новий театральний сезон відкриють виставою про життя невиліковно хворих дітей


7 жовтня на сцені Івано-Франківського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. Івана Франка презентують новий театральний проект «Оскар та Рожева пані».
Прем’єра вистави, яка є спільним доробком відомої актриси театру і кіно Ірми Вітовської та творчого колективу прикарпатського театру, відкриє новий 77-ий театральний сезон.

Вистава створена за мотивами роману відомого французького письменника Еріха-Еммануеля Шмідта і оповідає про останні дні життя приреченого на смерть невиліковно хворого маленького хлопчика.

Як стверджує Ірма Вітовська, ідея проекту народилася у неї ще у 2012 році.

«Річ у тім, що в 2011 році я долучилася до акції «Стоп Біль», метою якої був доступ до знеболювального важкохворим пацієнтам, невиліковно хворим, - розповіла нещодавно на прес-конференції актриса. - Якось я увійшла в коло цих людей, перезнайомилася у багатьох фондах, інших організаціях, які були зацікавлені у просуванні теми доступу до знеболення українців».

З її слів, найбільша проблема в нашій державі – відсутність знеболювальних препаратів у формі пластирів та сиропів для дітей. Актриса розповідає: 17,5–18 тисяч дітей щороку помирають у муках, не отримавши знеболювального.

Аби привернути увагу громадськості до болючих питань, про які йдеться у театральній постановці, виставу планують показати не лише в Івано-Франківську, а й інших містах України.

Показ вистави супроводжуватиме тематична виставка фотографій. Окремі з її експонатів будуть використані й у самій виставі, особливістю якої є участь у ній дітей. Загалом у виставі задіяно десять маленьких акторів.