В Івано-Франківську обговорюють стратегію розвитку освіти до 2030 року


Вранці 13 червня в Івано-Франківську розпочався oсвітній фoрум в рамках «Стратегія міста Іванo-Франківськ 2030»: Безпечна oсвіта в час війни та нoвітня oсвіта після перемoги.

В дискусії беруть участь міський голова Руслан Марцінків, директорка аналітичного центру "FrankoLytics" Ольга Максимович, доцент кафедри біохімії і біотехнологій ПНУ мені Василя Стефаника Дмитро Господарьов, член Правління Бізнес-Асоціації Івано-Франківська Віктор Вінтоняк та заступник міністра освіти та науки Михайло Винницький, інформує Бліц-Інфо.

Модератор зустрічі, керівник проєкту Стратегії для Івано-Франківська Євген Глібовицький зауважив, що важливо, аби в цей непростий для країни час в Івано-Франківська вистачило сил та професійності дати відповіді не виклики, які є та будуть. А головне питання - яке значення має розвиток освіти в час війни та чого бракує.

"Ми вже за кілька років опинимось в іншій ситуації. Євроінтеграція знесе частину бар'єрів, які ми маємо на захід від нас, і раптом ми побачимо, що таке об'єднаний ринок праці.  За якийсь час ми побачимо наскільки відбудова, яка робитиметься з участю капіталів різних держав вплине на запит на фахівців. Відповідно, далі буде стояти питання не тільки того чи Івано-Франківськ конкурентний відносно інших українських міст, але й чи може він конкурувати з Венецією, Марселем чи іншими містами Європейського Союзу. Перевага Івано-Франківська в тому, що це є не тільки в питанні, яке ставить місцеве самоврядування, міський голова, але це так само питання яке ставить бізнес, аналітична чи культурна спільнота, яка залишаться тоді, коли влада буде змінюватись. Власне, це дає надію на певний рівень сталості. Саме тому ми розуміємо наскільки освіта є тяглим процесом, наскільки освіта є чимось, що було вчора, є сьогодні та буде завтра. Тому я дуже радий, що в цій панелі ми можемо говорити з довгими горизонтами планування, ми можемо говорити про строки та терміни які виходять за рамки політичних циклів",- зазначив модератор.

Своєю чергою міський голова Руслан Марцінків наголосив, що без розвитку освіти не розвиватиметься й сама громада, тож такі зустрічі є важливими та потрібними.

«Стратегія міста Іванo-Франківськ 2030» - це той документ і той процес, який ми спільно хочемо творити разом з містянами та експертами. Ми вже провели ряд подій з нашими партнерами. Громада змінилась, зросла в 6 з половиною разів. Сьогодні вона має 292 тисячі населення. А якщо ми додамо, що Франківськ прийняв 41 тисячу переселенців, які офіційно зареєстровані в ЦНАП, можете зрозуміти який пласт роботи перед нами. І без сучасної освіти та бачення, якою вона буде до 2030 року, нам важко бачити сучасну громаду. Важливо, щоб якість освіти зростала в Івано-Франківську, тому такі дискусії є вкрай потрібними",- сказав мер.

Директорка аналітичного центру "FrankoLytics" Ольга Максимович додала, що станом на зараз у їхній базі є 114 досліджень про Івано-Франківськ, а освіта - це п'ята частина даного масиву.

"Ще до війни ми зробили два дослідження. Перше - це демографічне дослідження, яке показало що у Франківську припинився природній приріст населення, проте приріст тривав внаслідок міграційного припливу. Друге дослідження, про яке я сьогодні буду більше говорити, - це аналітичний радар Івано-франківської територіальної громади, де ми поставили за мету промоніторити будь-які доказові дані про Івано-Франківськ, які були в публічному просторі. Станом на зараз в нашій базі про місто є 114 досліджень, в тому числі кілька досліджень, які характеризують місто вже у 2022 році. Відгукуючись на питання про освіту, ми бачимо, що це 5 частина даного масиву досліджень. На перший погляд, виглядає, що все є гарно, що вона представлена в карті знання про місто, але коли ми дивимось глибше, то бачимо, що дві третини цих досліджень є загальноукраїнськими. Тобто до них потрапляв Івано-Франківськ чи область і майже ніколи не потрапляла Івано-Франківська громада, позаяк молодий орган місцевого самоврядування в такому статусі",- зазначила Максимович.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!