В Івано-Франківську пенсіонерка "дала прочухана" водію маршрутки


Ця прикра пригода трапилася на 69-му маршруті. Ми здебільшого звикли до хамства водіїв автобусів, а тут вийшло навпаки. Причому витівка пенсіонерки ледь не спричинила аварію, в якій могли потерпіти не лише транспортні засоби, а й пасажири. Бо водій, ухиляючись від удару, інстинктивно взяв ліворуч і виїхав на зустрічну смугу. На щастя, він вчасно оговтався і встиг загальмувати. Ось як він сам розповів про цю подію.

— Я рухався  своїм маршрутом. Проїхав на вул. Галицькій останній світлофор і за «Панорамою» опинився в заторі. Простояв хвилин 10-12. Бачу, ті автобуси, які були попереду, — 86-й, одиничка,  25-А, між нами був розрив хвилин п’ять, — починають розвертатися. Один з тих водіїв зателефонував мені і сказав, що попереду аварія. «Фура» зачепила якийсь легковик. Ну я також розвернувся і пояснив пасажирам, що за своїм маршрутом їхати не можу через аварію, тому повертаю на вул. Василіянок, а кому потрібно до базару, то раджу вийти тут. Частина людей спокійно вийшла, бо ж побачили, що три автобуси, які їхали попереду, теж розвернулися. Щоправда, одна літня жіночка почала кричати, що там вона не буде виходити, і щоб я її обов’язково віз на зупинку на ринку. Ще раз пояснив їй, що не можу цього зробити через затор, і поїхав далі.

Коли рухався на вул. Василіянок у лівому ряду, тому що мені потрібно було повернути на вокзал,  та жінка знову почала кричати, щоб я їй зупинив саме тут. Кажу, що не можу цього зробити, бо ж ми перебуваємо в русі, з правого боку їдуть машини. Про жодну висадку пасажирів і мови не могло бути. Пояснив, що зараз на вокзалі вона зможе пересісти на другий автобус, котрий довезе її до базару з іншого боку. До речі, люди, котрі перебували в салоні, зробили їй зауваження. Але жінка не переставала кричати і раптом скочила на мене та вдарила по обличчю. В лівому оці одразу потемніло, а пізніше я побачив, що у мене розбитий ніс. Я спершу навіть не зрозумів, що сталося. Бо ж зосереджений був на дорозі, зокрема тримав дистанцію близько трьох метрів від автомобіля, який ішов попереду. Щастя, що через великий потік машин швидкість була невелика: десь 15-20 кілометрів за годину. Тож зумів загальмувати, хоча й виїхав на зустрічну смугу.

Водієві тим більше образливий такий вчинок жінки, бо він начебто все зробив, щоб пояснити ситуацію. Більше того, коли вона зайшла в автобус, то навіть не пред’явила пенсійне посвідчення, як того вимагають правила. Але водій не став реагувати на це, бо ж видно, що людина старшого віку. Тим більше і власник, на якого він працює, постійно наголошує на поблажливому ставленні до пенсіонерів. і ось така вдячність...


Але розпитаємо саму призвідницю скандалу, що ж її спонукало до такого вчинку. За її словами, коли шофер розвернувся, то не тільки вона, а й інші пасажири, серед яких було багато жінок-пенсіонерів, почали кричати, навіщо він змінює маршрут. Тим більше, що машини в тому потоці, де стояли й вони, почали потиху рухатися. Але водій на це не зважав. Більшість людей, які мали намір доїхати до ринку, вийшли на вул. Галицькій. Вона цього не зробила, бо не може далеко ходити: місяць, два тижні і два дні тому в неї з ноги зняли гіпс. Думала, автобус зупиниться на вул. Василіянок, але він проїхав дві зупинки і навіть не думав ставати. Так, вона кричала на шофера, зокрема й таке: «Сину, якщо не зупинишся, то получишѕ». Жінка від своїх слів не відмовляється, бо каже, що вірить у Бога. Щоправда, зазначає, що помилилася, вдаривши водія зопалу.
Та зауважимо: інші пасажири, зокрема дві дівчини, яких ми застали в автобусі, не схвалюють вчинок пенсіонерки, через котру ледь не сталася аварія. За словами свідків, вона вимагала зупинити автобус там, де це не передбачено. Весь час кричала на водія, погрожувала, мовляв, вона цього «шмарка» поставить на місце, у неї брат якийсь депутат тощо. Дівчата казали їй, щоб перестала кричати, але жінка не заспокоювалася, поки не вдарила водія.

На місце події викликали міліцію. Чи буде притягнуто пенсіонерку до адміністративної відповідальності за хуліганство (бо як інакше розцінити її вчинок?) — побачимо. Власник автобуса Дмитро Г., каже, що не має наміру, залишати цей випадок просто так. і не тільки тому, що було зірвано рейс. Обурює те, що він і так завжди вимагає від водіїв ставитися із розумінням до пенсіонерів, яких перевозять, зрозуміло, безплатно багато, а про таку річ, як субвенція, тільки чув, і тут таке хамство з їхнього боку. Тим більше, що все могло закінчитися значно гірше. Адже автобус ледь не зіткнувся із зустрічною машиною. і хто б за це відповідав? Звісно, водій, власникѕ Дії шофера вважає правильними, бо замість того, аби стирчати невідомо скільки часу в заторі, він спробував об’їхати його, щоби врешті-решт повернутися на маршрут. Тим більше, що й інші водії автобусів так вимушені були зробити, але на них ніхто руку не піднімав. Отже, слово тепер за міліцією.

Ярема СРІБНАК, "Галичина"