В Івано-Франківську перевізники воюють з владою за вивіз сміття


На ринку вивезення твердих побутових відходів планують ще одне переформатування. Департамент комунального господарства, транспорту і зв’язку МВК розірвав договір про вивезення ТПВ по двох із восьми лотів
Міська влада оголосила новий конкурс, але провести його завадив суд. Перевізник сміття — ПрАТ «АТП-0928» вважає дії міської влади незаконними та просить представників феміди визнати недійсним розірвання угоди. 

Проблема вивезення сміття протягом багатьох років залишається однією з найактуальніших у комунальному господарстві Івано-Франківська. Сусідство з переповненими сміттєвими контейнерами мало кому подобається, але скарги жителів на невчасність вивезення сміття зникають у кабінетах чиновників без жодного видимого ефекту. Як пише газета "Галичина", останній конкурс на сміття міська влада провела у травні 2013 року. Територію міста розподілили на 8 лотів, кожен з яких охоплював межі одного або двох колишніх ЖЕО. За підсумками конкурсу п’ять лотів дісталося ПрАТ «АТП-0928», ще три обслуговує ДП «Автоколона-2222». Якщо врахувати обсяги вивезення сміття, то «АТП-0928» обслуговує дві третини ринку, третина — за «Автоколоною-2222». В конкурсі брали участь ще двоє претендентів — ПП «Олійник» та «Аве—Івано-Франківськ». Цим учасникам не вдалось переконати комунальників довірити їм бодай один із лотів. Ще раніше припинило роботу на ринку ТОВ «Грінко—Івано-Франківськ». 

Здавалося, висока конкуренція за право вивозити сміття мала б позначитись і на якості послуг. Але вже влітку міський голова Віктор Анушкевичус взявся критикувати роботу перевізників через несвоєчасність вивезення негабаритного сміття. Спочатку були вмовляння навести порядок, пізніше — погрози розірвати угоду і наприкінці року терпіння у влади луснуло. Наприкінці листопада торік департамент ЖКГ, транспорту та зв’язку МВК вирішив розірвати договір через недоброякісне надання послуг із вивезення ТПВ по лоту 4 (територія колишнього ЖЕО №4) з ДП «Автоколона-2222» та по Лоту 7 (територія колишніх ЖЕО №8 та №6) з ПрАТ «АТП-0928». 

На початку грудня міська влада оголосила новий конкурс за цими лотами, який мав відбутися 9 січня цього року. «АТП-0928» часу не гаяло й оскаржило рішення про розірвання договору в Господарському суді Івано-Франківської області. Юристи підприємства наполягають, що порушень умов договору не допускали, а тому угода, укладена терміном на 5 років — до 7 травня 2018-го, має діяти. Для забезпечення позову суд заборонив департаментові проводити новий конкурс. Доля двох лотів на вивезення ТПВ визначиться після вирішення справи по суті. Враховуючи реалії української судової системи, розгляд справи може тягнутися роками. В цей час нинішні перевізники продовжуватимуть свою роботу.

Бізнес-структури часто розв’язують свої проблеми з владою у суді. Однак в цьому випадку пікантності ситуації додає той факт, що «АТП-0928» — це колишнє комунальне підприємство, яке належало громаді Івано-Франківська. Навіть після кількох емісій акцій громаді досі належить 5% підприємства. Свого часу Віктор Анушкевичус наполіг на залученні приватних інвестицій в статутний капітал комунального перевізника. Головним аргументом було те, що це дозволить поліпшити якість надання послуг. Як бачимо, сподівання не виправдались, і через часткову приватизацію міська влада втратила важелі впливу на це підприємство. Разом з тим міський голова заявив, що багато зробив для підприємства, зокрема вивів плату за вивезення сміття зі структури квартплати, сприяв закупівлі контейнерів, сміттєвозів тощо. 

Івано-Франківськ є активним учасником різноманітних екологічних грантів, зокрема із залученням фінансування ЄС. Тільки торік споруджено 47 нових контейнерних майданчиків, 58 таких майданчиків відремонтовано, придбано 40 нових контейнерів тощо. Щороку за грантові кошти закуповують багато чого: в 2012-му «АТП-0928» отримало сміттєвоз вартістю 690 тис. гривень та 460 контейнерів. Придбана техніка належить департаментові ЖКГ, транспорту та зв’язку, але перебуває в користуванні у перевізника. Малоймовірно, що у разі позбавлення перевізника права вивозити сміття він добровільно поверне ці активи.

В усьому світі ринок вивезення сміття є прибутковим бізнесом. Вислів «гроші не пахнуть» актуальний і за наших обставин, навіть якщо йдеться про таку малопривабливу на перший погляд сферу бізнесу. Для пересічного іванофранківця важливими є своєчасність вивезення відходів та вартість цих послуг. Але всі ці моменти залежатимуть від того, як можновладці поділять цей ласий шматок міської господарки.