В Івано-Франківську планують створити центр креативних індустрій


В Івано-Франківську планують створити центр креативних індустрій, базою якого стане Франківський драмтеатр. Під час "стратегічної сесії" в театрі ініціатори розповіли, як виглядатиме такий центр

Генеральний директор драмтеатру Ростислав Держипільський розповідає, що ідея створити в стінах театру щось нове виникла після фестивалю "Porto Franko", пише Суспільне Карпати.

"Я зрозумів, як це цікаво, коли є поєднання різних жанрів, коли театр стає об’єднувальним фактором. Театр справді є синтетичним мистецтвом, з якого пішли всі інші види мистецтва, - каже Ростислав Держипільський. - Театр поєднує це все, це факт. Тут є і музика, і сценічне оформлення, в основі його - література, музика. Я думаю, що те, що ми на базі нашого театру створимо такий арт-центр, мультидисциплінарний, це буде тільки наша перемога".

У приміщенні театру, додає Ростислав Держипільський, він хотів би бачити літературну майстерню та кінопростір.

"Направду, у нас є величезний зал, де після наших вистав можна переглядати фільми, які не є комерційними, кінотеатри їх не беруть, або вони з'являються один-два сеанси. Ми маємо можливості. Я переконаний, що на сьогоднішній день в нашому місті є люди, які хочуть чогось інакшого", - зауважив Ростислав Держипільський.

На стратегічну сесію в Івано-Франківський музично-драматичний театр зібралися представники культури, економіки, юриспруденції та архітектури. Всі вони мали можливість оглянути приміщення театру та висловити думку щодо його використання в майбутньому хабі.

"Театр має величезний ресурс, у нас величезне приміщення, великий людський потенціал, величезний потенціал в плані цехів. Ми можемо цим користуватися не лише самі, але й віддавати іншим. Ці люди, які приїхали сюди, подаватимуть свої ідеї, яким чином вони можуть зайти сюди, як театр може прийняти всіх цих охочих і як ми можемо це втілити в життя", - сказав актор театру Олексій Гнатковський.

Керівник ініціативи "Промприлад. Реновація" Юрій Филюк каже, що вже має деякі ідеї щодо приміщення театру.

"Стільки вільного простору навколо, який задіяний тільки у вечірній час, коли є вистава. Але можна зробити так, що тут ще може відбуватися в інші періоди доби. Варіантів може бути багато – від коворкінгів до якихось майстерень, подій іншого характеру", - зазначив Юрій Филюк.

Представниця архітектурної майстерні Ірина Мірошникова розповідає, що на стратегічну сесію приїхала з Києва. Її майстерня раніше розробила проєкт оперного театру в місті Пусан в Південній Кореї.

"Проєкти театрів або опер – це дуже складна сама по собі технологія, бо є багато приміщень, які ми не бачимо, функція, яка для глядача є прихованою, вона дуже важлива для процесів. Протягом цих днів ми будемо досліджувати функціонал, а потім на основі цього зможемо зробити висновки, що тут можна запропонувати", - додала Ірина Мілошникова.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!