В Івано-Франківську приватним ЖЕО живеться краще?


Івано-Франківська комунальна реформа надала поштовх до розвитку ринку житлово-комунальних послуг. На підрядах у «Єдиного розрахункового центру» – управителя житлового фонду Івано-Франківської міської ради – у цій сфері почали працювати приватні підприємства. Серед них і колишні комунальні житлово-експлуатаційні організації.

Однією з них є колишня ЖЕО №2, теперішнє приватне підприємство «Мій Дім» під керівництвом Олександри Петрик. Вона каже, що не побоялася піти на «вільні хліби», бо побачила, що ЄРЦ встановив чіткі «правила гри» на ринку житлово-комунальних послуг і визначив, хто за що відповідає. А колишні ЖЕО згубило те, що за вказівками чиновників вони виконували багато невластивих робіт, за які ніхто не платив.

Шокуюче враження

У житлово-комунальну галузь Олександра Петрик прийшла вісім років тому. Шість років очолювала ЖЕО №2. До того вона працювала на заводі «Промприлад», займалась будівельним бізнесом. «Коли стала депутатом міськради, отримала пропозицію попрацювати у комунальному господарстві, – розповідає О.Петрик. – Коли очолила ЖЕО №2 і почала знайомитися з його господаркою і станом справ, то вони мене дещо шокували».

Але незадовго новому керівникові такий невтішний стан справ вдалося покращити. ЖЕО №2 вважалося одним з кращих у місті. Люди бачили намагання ЖЕО навести на своїй території обслуговування порядок та покращити їм умови проживання у будинках. Більшість мешканців вчасно перераховували ЖЕО квартирну плату. За показником збору квартплати ЖЕО №2 теж було серед лідерів. 

«У нашому колективі було 120 працівників. Я мала з ким працювати і за ці роки здобула досвід, який допомагає мені зараз, – каже О.Петрик. – Через фінансову скруту колектив доводилось скорочувати. Але ЖЕО робило багато. За рахунок квартирної плати ми відремонтували 170 сходових у під’їздах, замінили на металеві з кодовими замками 60 дверей, облаштували два дитячі майданчики, здійснили благоустрій прибудинкових територій на вулиці Карпатській. Також ми практикували заміну старих вікон на сходових клітках на металопластикові і, на моє переконання, це потрібно робити й надалі, а для цього повинна бути спеціальна міська програма. Ремонтували дахи, підвальні розгалуження. Все це ми робили щороку, планово. Але про це в місті мало хто знав, бо управління житлово-комунального господарства ці роботи не висвітлювало в пресі, на телебаченні, в Інтернеті, як це зараз робить ЄРЦ».

Невластиві функції

Хоча проблем у роботі ЖЕО №2, як і у решти, вистачало. За словами О.Петрик, більшу частину часу начальники ЖЕО витрачали на номенклатурну роботу, звіти, перевірки, прийом громадян з 17.00 до 20.00 і на різноманітні наради в міськвиконкомі та галузевому управлінні. Тому фактично роботами в будинках і на території керував не начальник ЖЕО, а головний інженер. Крім того, на тих нарадах чиновники зобов’язували ЖЕО виконувати невластиві їм функції і роботи, за які ніхто не платив. 

«Вітер дерево повалив – нам казали: заберіть, перевізник сміття не вивіз – вивезіть, траву на вуличних газонах не покосили – покосіть, дороги не поприбирали – позамітайте і сміття вивезіть. Ми це робили, бо мусили, – каже О.Петрик, – нас просто заставляли. Але ж це не функція ЖЕО. Такі роботи не включені до квартплати. Нам за це ніхто не платив. Ці проблеми  ми порушували на всіх рівнях, але нас не слухали. Від нас вимагали звітів. Дебет з кредитом не сходилися, але ніхто не вникав у суть. Не заплатиш ПДВ, відрахування до Пенсійного фонду – автоматично нараховували пені і штрафи. Але ж ми мешканцям, які невчасно вносили квартплату, їх не нараховували. Виходило замкнене коло».

Чіткі правила

«Так далі тривати не могло, – продовжує О.Петрик. – Але стару систему ніхто не хотів міняти. І дуже добре, що прийшли молоді люди, менеджери, які подивилися на неї інакше, наважилися на реформу і, так би мовити,  перезавантажили систему».
В івано-франківській комунальній реформі колишня начальник ЖЕО №2 вбачає лише позитив. Найбільший – що мешканців привчають, що вони – господарі свого будинку. Не окремої квартири, а, власне, цілого будинку, за який вони відповідають. Підрядникам надання житлово-комунальних послуг зараз теж легше працювати. Вони конкретно знають, що повинні робити і скільки їм за це заплатять. Тож можуть планувати роботу.
«Я радію, що створили ЄРЦ, і він встановив чіткі правила гри, розставив акценти, хто за що відповідає, – каже О.Петрик. – Зараз ми бачимо всю економіку. Оплату вивезення сміття, оплату електроенергії на освітлення сходинкових кліток вивели з квартплати. Послуги розмежували на обов’язкові, необов’язкові та додаткові. Надали вам послугу, зробили додатковий ремонт – будь ласка, заплатіть. Нам добре, бо знаємо, що маємо робити і що нам за це заплатять. І людям добре, бо вони знають, за що платять. Раніше такого не було». 

Два влучні слова

Приватне підприємство, яке обслуговує другий комунальний округ (територію колишнього ЖЕО №2) – майже дві сотні житлових будинків площею у 250 тисяч квадратних метрів, – назвали «Мій дім». «Назва хороша. Два короткі влучні слова. Люди читають і розуміють, що платять за утримання свого власного дому. Це дуже важливо – змінити думку людей, щоб вони усвідомили, що є власниками свого будинку, який треба обслуговувати і утримувати, – вважає О.Петрик. – Люди мають вибір. Є обов’язкові послуги, які ми зобов’язані надавати, є додаткові. Хочуть мешканці якогось додаткового ремонту – повинні зорганізуватися, внести частину суми на умовах співфінансування – і такі роботи ми виконаємо їм у першу чергу».

Зараз у ПП «Мій дім» працюють 50 осіб. Практично всі колишні працівники ЖЕО №2. Приватне підприємство надає всі послуги з утримання будинків і прибудинкових територій, окрім обслуговування мереж опалення та димовентиляційних каналів. «У цьому є своя специфіка. Спеціалісти це розуміють. Я знаю стан речей і вважаю, що це нам буде важко, – каже О. Петрик. – Також ми намагаємося не виконувати капітальні ремонти дахів і підвальних розгалужень. Воліємо, щоб це робили інші фірми». 

Десять працівників прибирають сходинкові клітки під’їздів, 20 – прибудинкові території. З дозволу ЄРЦ ПП «Мій дім» вдалося зберегти власну аварійну службу, яку колись з усіх дев’яти ЖЕО мало лише ЖЕО №2. З 17.00 до 8.00 чергують електрик і сантехнік. «Мешканці до цього звикли і знають, що у разі якоїсь аварійної ситуації – «вибило» світло чи «прорвало» трубу – можуть звернутися за допомогою до нас, а не до аварійної служби ЄРЦ», – пояснює керівник ПП «Мій дім».

Речі, що псують картину

Хоча, як кажуть, всім не догодиш. За словами О.Петрик, є випадки, коли люди відмовляються дати відро води, щоб помити сходи у їхньому будинку. Дехто своє сміття виставляє за двері квартири, щоб прибиральники його викинули. «Але є й такі, що дають не одне, а п’ять-десять відер води, лише, щоб їм гарно помили під’їзд і щоб у ньому було чисто. А потім дякують за роботу. І це приємно», – ділиться враженнями керівник приватного підприємства  

Разом з тим О.Петрик каже, що ПП «Мій дім» за відповідну плату могло б виконувати й інші роботи. Наприклад, як і колись, косити вуличні газони, прибирати контейнерні майданчики та вивозити негабаритне сміття, замітати тротуари  і чистити так звані бровки доріг. «Зараз це роблять різні організації. І якщо хтось щось не зробив, то псується вся картина, – пояснює О.Петрик. – Прибудинкова територія, за яку ми відповідаємо, прибрана, чиста. А неприбрані тротуари, дороги під бровкою, брудні контейнерні майданчики для сміття, не покошені перші газони справляють на мешканців негативне враження».        

Загалом же керівник ПП «Мій дім» каже, що тепер має більше часу на конкретну роботу і вирішення конкретних проблем мешканців другого комунального округу. «Зараз я маю час вийти на територію, зайти у будинок, піти у підвал, на горище, подивитися, як працюють робітники, оперативно вирішити ту чи іншу проблему, навіть привезти їм якісь необхідні матеріали чи інструменти. Взагалі, якщо б різноманітні міські начальники частіше виходили до людей, слухали їхню думку, виїжджали на проблемні об’єкти, дороги, будови, хоча б час від часу користувались громадським транспортом, то у місті все було б по-іншому. Було б краще!», – переконана Олександра Петрик.   

      
Левко КУТИНСЬКИЙ, "Західний кур'єр"