В Івано-Франківську радились, які зміни потрібно внести до податкового та митного законодавства


В Головному управлінні ДФС в Івано-Франківській області відбулось засідання Громадської ради, під час якого обговорено актуальні питання діяльності фіскальної служби області та напрацьовано ряд пропозицій щодо внесення змін до податкового та митного законодавства.

На початку засідання начальник Головного управління ДФС у в Івано-Франківській області Ірина Столярик ознайомила присутніх з підсумками роботи ГУ ДФС в області в напрямку забезпечення надходжень до бюджету. За її словами, незважаючи на складну ситуацію в країні надходження до бюджетів всіх рівнів зросли. Зокрема, за 9 місяців цього року до зведеного бюджету Прикарпаття надійшло 3394,5 млн. гривень податків і зборів, що на 479,1 млн. гривень більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Із загальної суми до державного бюджету поступило 1847,9 млн. гривень, до місцевих бюджетів – 1546,6 млн. гривень. Надходження до державного бюджету у порівнянні з аналогічним періодом минулого року збільшились на 207,9 млн. гривень, місцеві бюджети отримали більше на 271,1 млн. гривень.

У розрізі основних платежів у січні-вересні 2015 року приріст до відповідного періоду 2014 року забезпечено з податку на додану вартість, якого надійшло 520,4 млн. гривень, що на  179,7 млн. гривень більше ніж минулоріч, податку на доходи фізичних осіб - 1046,6 млн. гривень, що більше на 161,2 млн. гривень, плати за землю - 198,5 млн. гривень, що більше  на 50 млн. гривень, екологічного податку - 198,2 млн. гривень, що більше на 44,7  млн. гривень, податку на прибуток підприємств - 164,3 млн. гривень, що на 14,8 млн. гривень більше ніж торік.

Особливу зацікавленість членів Громадської ради викликало питання ефективності запровадження  системи електронного адміністрування податку на додану вартість.

Як зазначила начальник управління оподаткування юридичних осіб ГУ ДФС в Івано-Франківській області Оксана Грушецька, завдяки електронному адмініструванню ПДВ цьогорічні надходження цього податку зросли на 53 відсотки у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Крім цього, з початку роботи системи вдалось зменшити заборгованість з відшкодування ПДВ, перш за все це стосується платників з іноземними інвестиціями.

Так, протягом 9 місяців п.р. платникам податків Івано-Франківщини відшкодовано 1 794,3 млн. грн. податку на додану вартість, з них 87 підприємств на суму 1417,5 млн. грн. отримали бюджетне відшкодування «автоматом». Основна сума відшкодованого грошовими коштами ПДВ припадає на платників з іноземними інвестиціями, які здійснюють експорт готової продукції власного виробництва. Так, з початку року 26 платникам з іноземними інвестиціями повернуто 1331,6 млн.грн. заявленого до відшкодування ПДВ, що становить 74,2 відс. відшкодованих сум податку. За процедурою автоматичного бюджетного відшкодування 22 платникам із іноземними інвестиціями, повернуто 1167 млн.грн. заявленого до відшкодування ПДВ, що становить 82,3 відс. відшкодованих в автоматичному режимі сум податку на додану вартість.

Також члени Громадської ради розглянули оприлюднені ініціативи Міністерства фінансів України та податкового комітету Верховної Ради України щодо основних напрямків реформування податкової системи. Як відомо, відповідними проектами законодавчих актів, передбачається зменшення навантаження на заробітну плату завдяки зниженню ставок податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування, реформування спрощеної системи оподаткування, спрощення адміністрування податків і зборів тощо.

На думку учасників засідання, реформа податкової системи є вкрай важливою в умовах сьогодення та повинна забезпечити, перш за все, податкову стабільність, уникнення подвійного тлумачення норм Податкового кодексу, протиріч та непорозумінь у його застосуванні на практиці. Це з одного боку, полегшить становище платників податків, а з іншого, призведе до можливості чіткого виконання податковими органами своїх контролюючих функцій.

При цьому доцільним, на думку членів дорадчого органу, є запровадження так званих «податкових канікул», що дозволить впевнено стати на ноги представникам новоствореного бізнесу. Розвиваючи цю думку, голова робочої комісії з питань запобігання та протидії корупції і контрабанді Громадської ради при ГУ ДФС в області Роман Островський запропонував вийти з ініціативою щодо запровадження пілотного проекту, спрямованого на підтримку власної справи учасників антитерористичної операції. За його словами, багато добровольців, які служать чи уже відслужили в зоні АТО, залишили свій бізнес і, після повернення, потребують державної підтримки в цьому питанні. Члени дорадчого органу вирішили винести зазначену пропозицію на обговорення робочої комісії з питань підготовки пропозицій щодо вдосконалення податкового та митного законодавства та розглянути це питання на наступному засіданні Громадської ради.

Крім того, усі присутні висловили готовність взяти активну участь в обговоренні проекту реформи податкової системи після її офіційного оприлюднення та у разі необхідності надати свої зауваження і пропозиції.

Також члени дорадчого органу розглянули пропозиції, вже напрацьовані робочими комісіями з питань підготовки пропозицій щодо вдосконалення діючого податкового та митного законодавства.

Зокрема, представники інститутів громадянського суспільства запропонували збільшити розмір сум віднесення до податкового кредиту без отримання податкової накладної з 200 грн. до 1 тис. грн. та граничну межу розрахунків підприємств (підприємців) між собою протягом одного дня з 10 000 грн. до 100 000 грн. Крім того, запропоновано змінити норму Податкового кодексу України, відповідно до якої фізичні особи – підприємці сплачували б податок з доходів фізичних осіб та єдиний соціальний внесок з доходів найманих працівників не за місцем своєї реєстрації, а  за місцем здійснення діяльності. Прийняття такої зміни, на  думку учасників, сприятиме суттєвому наповненню місцевих бюджетів.  

Також члени дорадчого органу підтримали пропозицією ТОВ «Падана Кемікал Компаундс» щодо ініціювання внесення змін до діючого митного законодавства. Зокрема, запропоновано на законодавчому рівні вирішити порядок створення та функціонування вільних митних зон промислового типу для реалізації окремих великих інвестиційних проектів розвитку промислових підприємств з метою виробництва експортоорієнтованої продукції.

 

Усі напрацьовані ініціативи вирішено довести до членів Громадської ради при ДФС України та керівництва Державної фіскальної служби України для врахування під час підготовки відповідних змін діючого законодавства.

Також особливу увагу на засіданні Ради приділено питанню грошового забезпечення працівників фіскальної служби та матеріально-технічного забезпечення відомства. За словами Голови обласної ради профспілок працівників органів державної податкової служби Володимира Сірецького, на сьогодні заробітна плата податківців є найнижчою серед державних службовців. Крім того, в кошторисі на 2015 рік відсутні видатки на господарське та технічне обладнання. На його переконання така ситуація вкрай негативно впливає на діяльність служби, яка практично єдина відповідає за наповнення бюджету, сприяє корупційним проявам серед працівників фіскальних органів.    

З метою захисту трудових та соціально-економічних прав працівників фіскальної служби члени Громадської ради одноголосно вирішили звернутись до керівництва країни з пропозиціями щодо встановлення справедливих розмірів заробітних плат та соціальних гарантій для працівників органів ДФС. Лише після цього, на їхню думку, можна говорити про реальну боротьбу з корупцією, інформує Головне управління ДФС в Івано-Франківській області.