В Івано-Франківську рестраврують синагогу


У червні Єврейська релігійна громада іудейського ортодоксального віросповідання Івано-Франківська зіткнулася з проблемою: через сильні зливи 120-річна синагога «Темпль», почала руйнуватися.

Дощова вода пошкодила не лише дах будівлі, а й почала підмивати фундамент, через що виникла загроза руйнування історичної будівлі.

Тоді лідер громади Ігор Перельман звернувся за допомогою до Об'єднаної єврейської громади України, завдяки якій був відкритий збір коштів на реставрацію синагоги, пише Бліц-Інфо з посиланням на Jewishnews.

За словами Ігоря Перельмана, самі роботи почнуться, згідно з планом, з 10 серпня. Закінчити плануємо до Рош а-Шана (в цьому році Рош а-Шана відзначається 19-20 вересня — прим. Ред.).

Втім, деякі види роботи вже почали виконуватися. Так, наприклад, був частково оновлений фасад будівлі, після того, як синагогу змалювали графіті.

"Сума, зібрана для початку, становить уже майже 150 000 гривень. Для планованого ремонту на цьому етапі нам необхідно ще 110 000 гривень", - каже Ігор Перельман.

Ці гроші були зібрані завдяки людям з України, Словенії, Франції, Німеччини, США, і навіть Австралії. Більшу частину коштів пожертвувала некомерційна організація Gesher Galicia, яка займається генеалогічними та історичними дослідженнями Галичині.

Надалі планується проведення робіт по відновленню куполів синагоги з зірками. Це довгостроковий проєкт тривалістю на рік. 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!