В Івано-Франківську шукають прийомних батьків


29 дітей з Івано-Франківської ОТГ потребують влаштування у сім’ї. Про це повідомила начальниця Івано-Франківської міської служби у справах дітей Ірина Рохман.

За її словами, цього року взято на облік 15 дітей, з них – шестеро, позбавлених батьківського піклування, і дев’ять сиріт. 14 влаштували у сім’ї, і одна дитина перебуває на повному державному забезпеченні та влаштована в училище на навчання, пише Бліц-Інфо з посиланням на Суспільне.

"Загалом, зараз маємо 154 дитини, які є сиротами чи позбавленими батьківського піклування. З них – 119 дітей перебувають під опікою, 8 – у прийомних сім’ях, 5 – у дитячому будинку сімейного типу і 16 дітей влаштовано на повне державне забезпечення, – розповідає чиновниця. - Ще 29 дітей потребують влаштування у сім’ї. Це статистика з Івано-Франківська та шести сіл, що приєдналися до міської ОТГ. Поки що не говорю про всю Івано-Франківську територіальну громаду, у якій буде 18 сіл. Таку статистику ми матимемо станом на 25 жовтня цього року".

Ірина Рохман каже, що в Івано-Франківську уже десятий рік поспіль понад 90 % дітей з-поміж сиріт чи позбавлених батьківського піклування забезпечуються сімейними формами виховання. Це і опіка чи піклування близьких родичів, усиновлення, дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім’ї.

"В Івано-Франківську на сьогодні є 8 прийомних сімей, де діти не усиновлені, а перебувають на вихованні віком від 8 до 17 років. У таких сім’ях діти живуть до 18 років. Коли ж їх усиновлюють – це назавжди. На цей час в Івано-Франківську є 11 сімейних пар і одна незаміжня жінка, які хочуть всиновити малюків і стоять на обліку з усиновлення. Кожен них чекає своєї черги. На жаль, поки що у нас немає інших охочих створити прийомні сім’ї. Тому ми запрошуємо охочих стати прийомними батьками до співпраці. Адже у нас у місті є діти, які потребують сімейного виховання, затишку і любові", - розповідає начальниця Івано-Франківської міської служби у справах дітей.

Ірина Рохман каже, що батьки, зазвичай, хочуть взяти діток до трьох років, максимум - до п’яти: "У цьому зажди є проблема, тому що у нас є і діти з інвалідністю – наразі таких четверо, або дітки від 7 до 17 років, які потребують сімейних форм виховання. Цьогоріч у нас осиротіло по троє діток, яким від 15 до 17 років. Це, відповідно, діти, які вже не мають бажання іти на виховання до батьків, адже вони усвідомлюють, що їхні батьки померли, і вони вже не зможуть нікого назвати мамою чи татом. Такі діти йдуть під опіку чи піклування".

За словами чиновниці, опікунами та піклувальниками переважно стають бабусі та дідусі чи тітки і дядьки. Під опіку потрапляють діти до 14 років, а під піклування – від 14 до 18. Це ті діти, батьки яких померли чи вели неналежний спосіб життя і їх було позбавлено батьківського піклування, або які перебувають у місцях позбавлення волі.

Щоб стати прийомними батьками чи усиновлювачами, потрібно подати заявку, відповідні документи та пройти спеціальне навчання. Таке навчання в Івано-Франківську стартує з 6 жовтня.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!