В Івано-Франківську справа «чорних трансплантологів» доходить до вироку


В Івано-Франківському міському суді вже доходить до кінця розгляд справи відносно працівників обласного бюро судово-медичної експертизи, яких звинувачують у незаконному вилученні анатомічних утворень та тканин у трупів.

На лаві підсудніх п’ятеро осіб, пише Стик.

Нагадаємо, що їх затримали ще у червні 2012 року. Ця подія набула розголосу по усій Україні під назвою «справа чорних трансплантологів», хоча це абсолютно не відповідає дійсності. Чим реально займалися судмедексперти ми вже казали. Інша річ, що, за висновками обвинувачення, вони це робили без відповідної ліцензії. До того ж, вводили в оману родичів померлих осіб, кажучи, що вилучать лише кілька фрагментів, а, по суті, патрали весь труп. При цьому.

Очевидно, отримували непогану винагороду, адже біоімпланти, на виготовлення яких йшли ці анатомічні утворення та тканини, коштують доволі дорогу. Судмедекспертам було пред’явлене обвинувачення за ч.5 ст. 143 Кримінального кодексу України – порушення встановленого законом порядку трансплантації органів або тканин людини, вчинені за попередньою змовою групою осіб, яка передбачає від п’яти до семи років позбавлення волі. У грудні 2012 року досудове слідство по справі було завершене і її передали до суду.

Зауважимо, що частина підозрюваних, а далі підсудних, майже до кінця минулого року перебували під вартою.

Цього тижня по справі відбулися судові дебати. Обвинувачення просило для усіх підсудних по п’ять років позбавлення волі з застосуванням випробувального терміну. Самі вони не визнають вини у вчинені інкримінованого їм злочину. Наразі підсудним залишилося сказати своє останнє слово, після чого суддя відправиться до нардчої кімнати для постановки вироку.