В Івано-Франківську забагато транспорту


Як зазначив начальник обласної ДАі Ярослав Ковальчук, в івано-Франківську нараховується 65 тисяч одиниць транспортної техніки. Що робиться на вулицях обласного центру, читачі самі можуть побачити. Тільки-от міська влада, деякі депутати вбачають причину отих безконечних заторів у при- і міжміських перевізниках. У засобах масової інформації, в тому числі й у нашій газеті, повідомлялося про заборону в’їзду автобусів з пасажирами з прилеглих до івано-Франківська районів до центру міста.

Писали і про те, як обурені люди, серед яких було чимало жителів обласного центру, перекривали вулицю Панаса Мирного, коли муніципальна інспекція з благоустрою влаштувала «полювання» на перевізників. З цього приводу було чимало звернень депутатів обласної ради. Зрештою, проблему почали розв’язувати на рівні ОДА. Було створено робочу групу, результати роботи якої і вироблені пропозиції озвучили на засіданні обласної координаційної ради, яку провів перший заступник голови ОДА Василь Плавюк.

Дуже цікаві речі почули з доповіді начальника відділу транспорту та зв’язку департаменту промисловості облдержадміністрації Сергія Підошви. Зокрема, було проведено моніторинг руху транспорту по найбільш проблемних вулицях івано-Франківська — Січових стрільців та Дністровській. З півсьомої ранку до півдесятої вечора спостерігали за транспортними засобами на Січових стрільців і нарахували, що за цей час по вулиці 1650 разів прокурсували міські автобуси і зафіксували тільки 10 «заїжджих». Аналогічна ситуація була й на Дністровській вул. Щоправда, члени робочої групи зафіксували ще одну проблему — нерегульований рух великогабаритного автотранспорту, що на вузьких вулицях Івано-Франківська призводить до серйозних перешкод у русі. Скажімо, дуже довго, майже день, розвантажували фуру під одним із супермаркетів, яка загородила значну частину дороги. А нагадаємо, що кілька тижнів тому через аварію на Галицькій вул., яку спричинила великогабаритна вантажівка (вона також везла товар у магазин), виникли тривалі затори в центральній частині івано-Франківська. Але міські депутати і влада, очевидно, цієї проблеми не помічають. Як і, скажімо, того, що саме наявність центрального ринку на Дністровській вул., до котрого ще й додався супермаркет «Сільпо», є тут причиною великого транспортного навантаження. На це, зокрема, звернув увагу начальник обласної ДАі Ярослав Ковальчук. Але жодної реакції на його навіть не рекомендацію, а пропозицію щодо перенесення ринку з центру десь на околицю івано-Франківська (до речі, така ідея виникла ще в 90 роках минулого століття) на нараді ми не почули. Авжеж, головне зло для міста — заїжджі перевізники. А чому вони стали «злом», можна зрозуміти з таких цифр. Якщо, скажімо, 900 врутрішньообласних маршрутів здійснюють 310 перевізників, то на 46 маршрутів по місту Івано-Франківську припадає аж 115 перевізників. і вони ж усі хочуть заробити!..

Добре хоч на нараді згадали таку причину дорожніх заторів як брак місць для паркування автомобілів. Ними ж забиті всі вулиці. А найбільш нахабні автовласники ще й припарковуються у «кишеньках», призначених для зупинки автобусів. Останнім мимоволі доводиться здійснювати висадку та посадку пасажирів з проїзної частини. А якщо до зупинки одразу під’їжджають два або три автобуси, що доволі часто трапляється в Івано-Франківську, то самі розумієте, яка ситуація виникає на дорозі. Принагідно хочеться згадати, що свого часу на Дністровській вул., де нині супермаркет, планувалося зробити доволі великий паркінг. Натомість виріс магазин. Іякихось конструктивних пропозицій щодо розв’язання проблеми з паркуванням автомобілів на цьому заході не прозвучало. 
Яким же чином думають учасники зібрання розв’язувати транспортну проблему в обласному центрі? З цього приводу висунули кілька пропозицій. Найперша стосується перенесення відправлення і прибуття всіх міжнародних та міжобласних рейсів з автостанції на Залізничній вул. на АС-2 в мікрорайоні «Пасічна». Натомість на звільнене місце зможуть прибувати буси з Тисменицького напрямку. Цим перевізникам теж забороняли в’їзд до центру івано-Франківська, але піднялася тамтешня влада, сільські і селищні голови, підключилися депутати обласної ради і жителям Тисменицького району вдалося відстояти свої права. Щоправда, й івано-франківські перевізники тут урвали свій «куш», їм дозволили продовжувати свої маршрути за межі Івано-Франківська до деяких тисменицьких сіл. Натомість про те, що аналогічна проблема існує з богородчанським напрямком, на нараді навіть не згадали. Цих перевізників і надалі намагатимуться витіснити на АС-3 на вул. Мазепи. До речі, згадувалося, що неопрацьовано ще надвірнянський напрямок. Але з того, що почули на нараді, нічого доброго не можемо сказати для тамтешніх жителів, які матимуть намір добиратися до Івано-Франківська. Лунали думки, що добре б обладнати для них автостанцію аж у районі аеропорту.

Проте чомусь дуже на цьому заході переймалися жителями обласного центру, які мають дачі в сусідніх районах. Мовляв, треба подбати, аби могли туди доїхати. Незрозуміло, чому цих дачників виділяти в якусь окрему привілейовану категорію. Хай їздять, як і усі. Скажімо, як та сама бабця з села, яка добирається до івано-Франківська з якоюсь літрою чи двома молока та кількома слоїками сметани, аби тут заробити копійку...

Багато уваги приділили боротьбі з нелегальними перевізниками. Аргументи майже ті самі — створюють незаконні паркінги, завантажують своїм транспортом вулиці тощо. Але, повірте, пасажирові головне — швидко та якомога комфортніше доїхати до того місця, куди прямує. і саме про це треба подбати владі, а не створювати людям зайвих проблем на догоду чиїмось інтересам. Бо ж недаремно у народі кажуть: «Як грюкне, так і стукне». 

Ігор НИКОРОВИС, "Галичина"