В Коломиї відкрили пам’ятну дошку Оресту Кузьмі


У Коломиї відкрили пам’ятну таблицю та меморіальну кімнату, у якому знаходилася редакція часопису «UkrainaStelo». Саме у Коломиї 100 років назад Орест Кузьма випустив у світ перше число часопису українських есперантистів “UkrainaStelo” (“Зоря України”).

З цієї нагоди Василь Антонюк спільно з “Асоціацією есперантистів України” за сприяння Коломийської міськради та Музею історії міста Коломиї вирішили відкрити пам’ятну дошку з повагою перед заслугами Ореста Кузьми, пише ДК.

Громада міста теж зініціювала чимало проектів присвячених літераторові та есперантисту. Зокрема, директор педагогічного коледжу Валерій Ковтун та адвокат Михайло Петрів видали серію листівок присвячених Оресту Кузьмі. У серії листівок “Коломия-наше місто”, що входить до культурологічного проекту “Наше місто” вийшла листівка із графічним зображенням будівлі, у якій знаходилася редакції часопису “UkrainaStelo” з історичною довідкою про неї.

Присутні на відкриті пам’ятної дошки зазначили, що Орест Кузьма є гордістю нашого краю, оскільки зробив чимало хороших справ.

 

Після відкриття та освячення у Коломиї пам’ятної дошки відбулася міжнародна науково-практична конференція, присвячена ролі Ореста Кузьми у розвитку есперантського руху.

Довідка. Орест Кузьма був громадським діячем, літератором, есперантистом; одним із перших популяризаторів і пропаґандистів есперанто в Україні.

З 1910 року був представником міжнародного центру есперантського руху на Коломийщині. Співзасновник «Esperanto-societo Progreso» («Товариство есперантистів „Поступ“»). Головою товариства було обрано Божемського, а секретарем — Кузьму.

1913 року Орест Кузьма разом із друзями заснував перший український часопис мовою есперанто «UkrainaStelo» (Українська зоря). На його сторінках друкували переклади творів українських класиків та статті про їхню творчість.

1922 року в Коломиї видав власним коштом «Повний підручник до науки міжнародної мови есперанто», видавництво «Бистриця». Того ж року вийшов есперантсько-український словник з передмовою Кузьми «Ключ до есперанто».