В повітрі витає тривожне передчуття


На наших очах триває укріплення бойового потенціалу ворога як на окупованих територіях так і на кордоні з Україною. А в нашій столиці повним ходом бурлять інтриги «коаліціади»

Ще не розпочався Чемпіонат світу з футболу 2018, а перший гол Європа вже пропустила. FIFA розповсюдила рекламний ролик чемпіонату з мапою на якій Крим належить Росії. Ролик видалили, FIFA вибачилось, МЗС України обурилось «для профілактики», як сказав міністр Павло Клімкін. Зрозуміло, що скоріше всього ролик робили самі росіяни, а керівництво футбольної асоціації просто не звернуло увагу на «дрібниці». Але все одно прикро. Так можна не помітити і всю Україну. В тридцятих роках саме так не помітили аншлюс Австрії, потім окупацію Чехії, ну а чим все скінчилось ми всі пам’ятаємо. До речі тоді теж світ «грався» на Олімпійських іграх в Берлині. Здається вже не тільки Україна, а й весь світ починає потрапляти до павутини російського інформаційного впливу. Інакше б таких конфузів з мапами FIFA не було.

Для луганчан приємна новина. Валерій Голенко (прізвище колишнього голови Луганської обласної Ради до болі відоме східнякам) таки не пройшов в депутати по 113-му округу і поступився ректору Луганського Національного Університету Віталію Курило. Але враховуючи те, що Голенко таки зайняв друге місто в цих перегонах, спокійно розгулюючи вулицями Подолу, заспокоюватись рано. Хтось же примудрився таки за нього проголосувати? Дивні люди, дивний регіон. Знаходяться там і такі, хто публікує в соціальних мережах райдужні пости про те як файно живеться в Луганську і які луганчани молодці, бо живуть нарешті «при порядку, якого при укропах ніколи не було». І, повірте, це не просто проплачені інтернет-«тролі». Дійсно знаходяться такі хто переконаний, що саме тепер нарешті щастя посміхнулось Луганську. А тут ще й зірка серіалу «Ліквідація» Михайло Пореченков слідом за Йосипом Кобзоном завітав на Донбас. Та ще й як завітав! Навіть постріляв з кулемета по Донецькому аеропорту перед телекамерами. Цікаво чи потрапив в когось? Принаймні на українські телеекрани Пореченков потрапляє регулярно. А якщо б міна влетіла в самого Пореченкова, то щоб на це сказала Москва? Вслід за російськими журналістами «хунта» вбиває російських акторів! Це я до теми за що Росія тримає в полоні Надію Савченко.

Губернатор Луганщини Геннадій Москаль відверто заявляє, що Донбас на 90 відсотків проросійський. Більш того, можна додати, що Донбас не любить слабини. Він не сприймає «порожняка». Він розуміє лише гучний, відвертий матюк та кулак. У Києва була можливість звільнити Луганськ влітку і це треба також усвідомлювати і не вестись на демагогічні пасажі політиків про всесильного Путіна. Луганськ був у нас на долоні, ми просто чомусь не стали його брати. Чому? Президент не дасть відповіді на це, бо у нього «мир». Волонтер Георгій Тука в мережі Facebook написав доволі відверте звернення до Порошенка. Він порадив Президенту розширити поле джерел інформації про війну. Путін продовжує нарощувати присутність російської армії в Україні, - пише волонтер. Колони російської техніки перетинають кордон щодоби. Активізація російських військових спостерігається і не тільки зі сторони сходу, але й з Криму та ПМР. Наші військові очікують нападу не на Маріуполь, а на Бердянськ. Комбат батальйону «Азов» Андрій Білецький наголошує, що загострення ситуації на Донбасі очевидне. Не думаю, що Президент не знає про ці факти. На його очах триває укріплення бойового потенціалу ворога як на вже окупованих російськими бандитами територіях так і на кордоні з Україною. В повітрі витає дуже тривожне передчуття, таке саме як в квітні-травні. І так само знову здається, що Київ заплющує на це очі.

В столиці повним ходом бурлять інтриги «коаліціади». А з цим питанням явно не все гаразд, як здавалось із самого початку. Ви помітили як різко уповільнився підрахунок голосів? Наче комісії стомились, наче калькулятори почали давати збій. Якщо прислухатись, то можна почути стук молотка аукціоніста. Коаліція раз, коаліція два... Триває серйозний торг, а народ принишк. Я майже не чую серед людей в метро, на ринках, у дворах розмов про політику. Людям не те що байдуже, а скоріше тривожно і вони намагаються абстрагуватись. Тривога стала вірусом, проти якого у нашого суспільства ще немає імунітету. «Коаліціада» ж, якщо вона затягнеться, буде лише черговим подразником на тлі наступного витка війни. А такий виток буде.

Путін ще влітку договорився до того, що вже й казахам насолив фразою про те, що «у них ніколи не було своєї держави». Насправді Путін хотів сказати щось похвальне на адресу Назарбаєва, а вийшло занадто по-кремлівські. Він дійсно живе у власній особливій реальності. Але не забуваємо, що і ми живемо в якомусь паралельному світі. Адвокат Надії Савченко Микола Полозов заявив, що наша ув’язнена льотчиця впізнала по ТБ свого викрадача. Їм виявився голова так званої «ЛНР» Ігор Плотницький. Той самий, що сидів за одним столом з Кучмою в Мінську. Хіба це не схоже на кошмарний сон чи потворний сюрреалізм? А це реалії. І люди вже звикли до того, що в світі настільки змішались кольори і орієнтири, що чекають лише на біду.

Валентин Торба, День