В Рогатинській громаді проведуть Шевченківські читання


Вже стало доброю традицією проводити у Рогатині конкурс читців-декламаторів «Слово вічне - слово невмируще». Проте цьогоріч мистецький захід набуде дещо іншого формату.

Варто зазначити, що  конкурс розширить свої межі, адже долучитися до прочитання  духовно багатого слова можуть  не тільки школярі міста, а й усієї Рогатинської громади. Не стали каменем спотикання для конкурсу й карантинні обмеження, свою декламаторську майстерність молодь краю має нагоду продемонструвати, сидячи вдома. Цього року  конкурс читців стартує в онлайн-форматі. Необхідно також зауважити, що таким мистецьким заходом жителі Рогатинської МТГ  вшановують дві важливі дати:  207-роковинам від дня народження Тараса Шевченка та 150-річчю з дня народження Лесі Українки, інформує сайт Рогатинської міської ради.

Тож як проходитиме захід? Про  умови та терміни подачі відео – читайте у статті.

Конкурс читців-декламаторів «Слово вічне – слово невмируще» – традиційний літературно-мистецький захід, який відбувається в Рогатинській міській територіальній громаді упродовж кількох років. Цьогоріч він присвячений творчості Тараса Шевченка та Лесі Українки і проводиться в онлайн-форматі. Засновником та організатором мистецького заходу  є Рогатинська міська рада, яка ставить собі за мету  – розкрити, підтримати та сприяти розвитку талановитої молоді громади,  надати дітям можливість проявити свою індивідуальність, показати її широкому загалу. Також виховати у молодого покоління паростки духовності, патріотизму, сформувати риси носія українського етносу.

 Хто може взяти участь у Конкурсі?

У Конкурсі беруть участь здобувачі освіти закладів загальної середньої освіти громади, які читають або виконують поезію Тараса Шевченка або Лесі Українки.

Захід проходитиме  у трьох категоріях:

- учні 1-4 класів;      

- учні 5-7 класів;

- учні 8-11 класів.

Конкурс проводиться як творче змагання учнівської молоді за номінаціями :

- «Декламація твору Тараса Шевченка»;

- «Декламація твору Лесі Українки» .

Етапи

У Положенні заходу передбачено два етапи проведення:

I етап. Навчальні заклади створюють журі для визначення переможців шкільного етапу. Для участі у другому етапі конкурсу навчальними закладами в період з 24 лютого до 02 березня 2021 року подаються заявки та відео (не більше 6-ти конкурсантів від одного закладу освіти) на електронну адресу засновника конкурсу rahatyn.mr@gmail.com, зазначивши примітку «На конкурс читців».

*ВАЖЛИВО:

Подаються заявки та відео не більше 6-ти конкурсантів від одного закладу освіти - по одному в кожній віковій категорії у двох номінаціях. Тобто: початкова школа - 2 конкурсанти, по одному в кожній номінації; гімназії - 4 конкурсанти (відповідно 2 + 2); ліцеї - 6 конкурсантів (відповідно 3 + 3).

У заявці потрібно вказати:

- прізвище, ім'я;

- клас;

- населений пункт;

- назву твору;

-  прізвище, ім’я, по батькові педагога, який готує здобувача освіти до виступу.

II етап. Визначення переможців конкурсу.

У період з 03 до 09 березня 2021 року журі переглядає конкурсну програму та визначає переможців, які нагороджуються дипломами та подарунками у кожній віковій категорії у двох номінаціях. Також журі має повноваження визначити додаткові номінації, згідно з якими читці нагороджуються дипломами. 

Про умови й оцінювання виступів

Програму виконавця журі оцінюватиме за такими  критеріями:

- творчий підхід та індивідуальність виконавців;

- реалізація задуму художнього твору;

- рівень виконавської майстерності;

- артистизм та сценічна культура;

- естетика сценічного одягу;

- якість звукозапису.

Тривалість конкурсної програми не повинна перевищувати 3-х хвилин, у назві відео обов'язково зазначити прізвище конкурсанта та назву закладу освіти.

Принагідно зауважимо, що відео учасників оцінюватиме журі, до складу якого залучаються представники закладів освіти, культури, інших організацій.Результати конкурсу читців «Слово вічне - слово невмируще» в Рогатинській міській територіальній громаді та відео переможців будуть оприлюднені на офіційному сайті Рогатинської міської ради.

Стати учасником можеш і ти. Для цього запиши своє креативне відео та передай педагогам-організаторам  освітнього закладу, в якому навчаєшся. Можливо, саме твоя ідея стане фаворитом шкільного відбору і з 24 лютого до 02 березня буде надіслана на розгляд фахового журі.

 Додаткову інформацію про конкурс можна уточнити, звернувшись до Рогатинської міської ради.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!