В Україні сильно скоротились міжнародні валютні резерви


У п’ятницю Нацбанк повідомив, що в червні валютні резерви країни зменшились на $1,39 млрд, до рекордного мінімуму в $23,14 млрд. До такого низького рівня резерви не опускалися жодного разу з квітня 2007 року, коли вони склали $23,48 млрд.

Майже 6-процентне падіння резервів пов’язано як з виплатою зовнішніх боргів держави, так і з скороченням припливу капіталу в країну. Експерти вважають, що в умовах виплати заборгованості перед МВФ резерви можуть до кінця року опуститися навіть нижче рівня $ 20 млрд, що скоротить можливості НБУ з підтримки курсу, пише "Високий Замок".

Резерви НБУ традиційно скорочуються в періоди активної підтримки центробанком валютного курсу гривні, як це було напередодні парламентських виборів восени 2012 року. Після цього в січні-квітні резерви зростали, але в травні-червні несподівано впали, незважаючи на позитивне сальдо інтервенцій НБУ в розмірі $395,3 млн і $101 млн відповідно. У результаті рівень резервів уже давно пройшов критичну точку і перестав покривати обсяг тримісячного імпорту, як це прийнято за міжнародними стандартами.

У НБУ в п’ятницю пояснили червневе скорочення резервів виплатою державою з валютних облігаціях сумарно у розмірі $1,13 млрд. У подальші місяці тиск на резерви посилюватиметься через очікуване зниження припливу валюти в країну.

За даними НБУ, щомісячний обсяг імпорту товарів і послуг України в останні 12 місяців становив у середньому $8,39 млрд (коефіцієнт покриття - 2,75 місяця).

У I півріччі уряд залучив $2,3 млрд на зовнішньому ринку. Втім, не виключено, що вже наприкінці літа-початку осені уряд знову спробує вийти на ринок, оскільки інших засобів поповнення резервів у держави поки що небагато, відзначають експерти.

Крім того, восени, як правило, загострюються девальваційні очікування населення, а значить, Нацбанку доведеться направляти кошти з резервів і на підтримку курсу гривні.

Виходячи з цих ризиків, багато рейтингові агентства вже оприлюднили свої оцінки зниження курсу гривні на 10-15% у найближчі 6-18 місяців, однак все залежатиме від масштабу змін валютних резервів.

“Якщо до кінця року резерви будуть скорочуватися щомісяця на кілька сотень мільйонів доларів, то це буде виглядати як контрольоване зниження. І навіть якщо вони впадуть нижче $20 млрд, то паніки не буде, оскільки ситуація на валютному ринку стабільна. Однак якщо будуть падіння на мільярди доларів, це може дуже серйозно вплинути на ставлення бізнесу та інвесторів до України”, - зазначає керівник аналітичного департаменту SP Advisors Віталій Ваврищук.