В Україні вперше пред’явили звинувачення у кнопкодавстві народному депутату


Офіс генпрокурора повідомив про підозру у кнопкодавстві народному депутату від групи "Довіра" Владіславу Поляку.

Про це розповіли Суспільному джерела у правоохоронних органах. Офіційно генпрокурорка Ірина Венедіктова розмістила у Facebook пост щодо оголошення підозри депутату, однак не назвала його прізвища, пише Закарпаття онлайн.

"За моїм дорученням прокурори повідомили про підозру народному депутатові України за фактами здійснення на пленарному засіданні Верховної Ради України голосувань замість іншого народного депутата. Це перший у нашій практиці випадок притягнення до відповідальності за ст. 364-2 Кримінального кодексу України", - повідомила Венедіктова.

Як відзначається, підозрюваний депутат неодноразово "кнопкодавив" під час розгляду поправок до законопроєкту щодо обігу земель сільськогосподарського призначення.

За словами Венедіктової, на 11 лютого його було викликано до ОГПУ для вручення підозри, однак депутат не з'явився без пояснення причин. Саме тому, як зазначила генпрокурорка, підозру було надіслано до апарату Верховної ради, за місцем проживання парламентаря, на його електронну пошту та на інші відомі стороні обвинувачення засоби зв’язку.

Закон про кримінальну відповідальність за неособисте голосування набув чинності ще 16 січня 2020 року. Згідно з документом, за порушення передбачено штраф від 3 тисяч до 5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Владислав Поляк. Фото: Facebook Владислава Поляка

Хто такий Владислав Поляк

Поляка було обрано до Верховної ради 9 скликання за виборчим округом №73 (Закарпатська область). Він брав участь у виборах як безпартійний самовисуванець. З початку каденції і до 20 грудня 2019 року входив до депутатської групи "За майбутнє", з червня 2020 - увійшов до групи "Довіра".

Поляк входить до комітету питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

За даними руху "Чесно", Поляк щонайменше три рази "кнопкодавив" під час пленарного засідання 21 лютого 2020 року.

Згідно з декларацією за 2019 рік, депутату та його дружині належить 20 земельних ділянок та житловий будинок на Закарпатті. Він також задекларував зброю вартістю 143 тисяч гривень, апарат для безопераційного ліфтингу шкіри (1 340 562 грн), понад 20 спортивних тренажерів.

Що відомо

Верховна рада планує встановити у сесійній залі додаткові камери, заборонити "кнопкодавам" відвідувати пленарні засідання й опрацювати механізм голосування лише зі свого місця у рамках боротьби з неперсональним голосуванням.

Голова Ради Дмитро Разумков заявив, що Комітет з питань регламенту до 15 січня 2021 року має внести зміни щодо посилення відповідальності за неперсональне голосування після заяв нардепів про те, що депутати від ОПЗЖ "кнопкодавили" під час призначення Шкарлета міністром освіти та науки.

Офіс генерального прокурора порушив кримінальну справу про неперсональне голосування у Верховній раді під час призначення Сергія Шкарлета міністром освіти та науки.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!