В Україні запрацювала програма пільгового іпотечного кредитування молоді. Умови та приклад розрахунку


На сьогодні проблема забезпечення житлом серед молоді є однією з найактуальніших в Україні. Не маючи можливості купити квартиру, все більше української молоді виїжджає за кордон. Щоб зробити купівлю нерухомості доступною для молодих сімей, уряд розробив нову програму іпотечного кредитування. Вона почала діяти вже з 01 лютого цього року і чимало громадян вже подали заявки на кредит.

Які умови нового іпотечного кредитування і в чому його переваги для молоді, допомогли розібратися аналітики компанії blago.

Хто може скористатися пільговим молодіжним житловим кредитом

Згідно з Державною програмою забезпечення молоді житлом, оформити пільговий іпотечний кредит мають право:

молоде подружжя з неповнолітньою дитиною чи дітьми, якщо вік жінки та чоловіка становить до 35 років;

одинокі громадяни без сім’ї віком до 35 років;

сім’я, в якій один з подружжя є вченим з науковим ступенем доктора та має вік до 40 років.

 

Умови для оформлення

Іпотечне кредитування молоді здійснює Держмолодьжитло з коштів статутного капіталу. Очікувати на позитивне рішення можна за дотримання таких умов:

1. Заявник перебуває на обліку як громадянин, який потребує поліпшення житлових умов. Умовою для оформлення іпотеки також є відсутність житла у кожного з членів сім’ї. Це саме стосується і самотніх молодих українців, що вирішили оформити іпотеку. Винятком є внутрішньо переміщені особи, що володіють нерухомістю на тимчасово окупованій території. Також отримати пільговий кредит може сім’я, кожен член якої має у власності житло площею до 13,65 кв. м.

2. Офіційне працевлаштування та підтверджена платоспроможність – після сплати платежу по кредиту сума залишку місячного доходу не може бути меншою прожиткового мінімуму на кожного члена сім’ї разом з дітьми. Від початку 2023 року прожитковий мінімум для неповнолітніх дітей складає 2 833 грн, для працездатних дорослих – 2 684 грн.

3. Правильно заповнена заява та зібрані усі необхідні документи.

 

У чому вигода іпотечного кредитування

По-перше, термін користування молодіжним іпотечним кредитом складає 20 років, а річна відсоткова ставка становить всього 7%. По-друге, сума першого внеску є найменшою у порівнянні з іншими програмами кредитування житла – 6%. Після сплати першого внеску залишок ділиться на весь період рівними щомісячними платежами з обов’язковим відсотком. Така система сплати робить купівлю житла доступною для молоді. А обрати ідеальну оселю можна серед великого вибору пропозицій на ринку, включаючи сучасні новобудови. По-третє, є можливість достроково сплатити всю суму і зекономити на відсотках.

Важливо, що цей тип іпотеки діє не лише на вже готовий житловий фонд. Уряд дозволив отримувати позику для участі у будівництві нових житлових комплексів. Для заявника це ще одна фінансова перевага з можливістю зекономити до 30% від кінцевої вартості новобудови. На старті будівництва завжди діють найнижчі ціни, а чекати до введення в експлуатацію в середньому 1,5-2 роки. До того ж вибір квартир суттєво розширюється новими ЖК з покращеними плануванням, високою якістю будівництва, розвинутою інфраструктурою та іншими перевагами, які пропонують провідні девелопери.

Переконатися у вигідності такого кредитування можна на прикладі простого розрахунку.

За умовами програми, нормативна площа для отримання іпотеки складає 52.5 кв. м на одну людину або подружжя без дітей. На кожного наступного члена сім’ї нормативна площа складає 21 кв. м. Наприклад, якщо сім’я складається з двох батьків та однієї дитини, вони можуть отримати кредит на квартиру загальною площею 73,5 кв. м. Порахуємо вартість іпотеки для такої сім’ї.

Нормативна ціна 1 кв. м: 23 000 грн.

Вартість квартири: 23 000 х 73,5 = 1 690 500 грн.

Перший внесок (6% від вартості квартири): 1 690 500 х 0,06 = 101 430 грн.

Розмір тіла кредиту: 1 690 500 х 0,94 = 1 589 070 грн.

Для вирахування щомісячного платежу треба тіло кредиту поділити на кількість місяців по кредиту. Якщо 1 589 070 грн поділити на 240 місяців, отримаємо 6 621,13 грн.

Відсоток за користування вираховується множенням тіла кредиту на 7% річних за вирахуванням щомісячного платежу.

Якщо площа або вартість обраної квартири є більшою за нормативну, заявник може обрати менше планування або доплатити.

За словами аналітиків компанії blago, програма молодіжного іпотечного кредитування суттєво полегшить покупку квартири. Чимало молодих сімей зможе здійснити свою мрію і без очікувань насолоджуватися життям у нових домівках.

Дізнатися більше про умови та обрати бажану квартиру можна на сайті компанії blagohttps://blagodeveloper.com

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!