В Україні запровадили чотири рівні коронавірусної небезпеки


За словами голови МОЗ, наразі Україна перебуває на першому рівні.

В Україні запровадили чотири рівні коронавірусної небезпеки й озвучили план дій відповідно до кожного рівня, інформує Уніан.

Про це на засіданні Верховної ради повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

"Ми розробили детальний план, що визначає алгоритм дій відповідно до 4 рівнів небезпеки. Цей план забезпечує надання медичної допомоги всім, хто її потребує", - розповів Степанов.

За його словами, наразі Україна перебуває на першому рівні. Кількість зафіксованих випадків інфікування - в межах 5-7 тисяч на добу.

"Таке навантаження система охорони здоров'я здатна витримувати. А ще 6 місяців тому, 3 місяці тому таке було неможливо", - зазначив Степанов.

На другому рівні заповненість ліжок в опорних лікарнях складатиме 70% по всій країні, а кількість підтверджених випадків - 8-10 тисяч на добу.

"На цьому рівні ми можемо опинитися за кілька тижнів", - сказав Степанов. На цьому етапі кількість ліжок в опорних лікарнях збільшать на 30%. А це додаткові 502 тисячі ліжок. Також розгорнуть тимчасові госпіталі, збільшать кількість працівників в усіх закладах охорони здоров'я для допомоги хворим на COVID-19 шляхом залучення з інших відділень. Крім цього, буде посилено контроль за виконанням обмежувальних заходів на території усіх областей.

Третій рівень передбачає щоденне зростання кількість хворих на рівні 11-15 тисяч, а заповненість ліжок по всій країні для інфікованих - не менше 85%. Додатково до заходів другого рівня забезпечать ведення жорсткого карантину з застосуванням повного переліку обмежень "червоного" рівня епідемічної небезпеки.

"Буде розпочата мобілізація всіх медпрацівників. Буде організована робота відомчих закладів для цивільного населення, а також забезпечення роботи польових шпиталів", - сказав Степанов.

На четвертому рівні ресурси Міністерства охорони здоров'я будуть вже вичерпані. Щоденна кількість хворих складатиме 20 тисяч осіб на добу. "Тут ми будемо змушені запроваджувати активацію протоколу медичного сортування з пріоритетом надання медичної допомоги", - розповів міністр.

Степанов наголосив, що наразі дуже важливо дотримуватися карантину. "Я впевнений, що ніхто не хоче, щоб країна опинилася на третьому чи четвертому рівні. Треба переконати людей у необхідності виконувати правила на власному прикладі", - підсумував голова МОЗ.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!