В Укравтодорі запевнюють, що дорожники до зими готові


Укравтодор готовий забезпечити стале функціонування дорожнього комплексу у зимовий період, про це свідчить оперативність та ефективність дій дорожників у перші дні зими. Таку думку висловив Олександр Харченко, заступник Голови Державного агентства автомобільних доріг України, під час прес-конференції 16 грудня 2013 року.

За його словами, завдяки якісній підготовці автомобільних доріг до зимового утримання – заготівлі достатньої кількості протиожиледних матеріалів, приведення до належного стану техніки та механізмів, а також відпрацьованій взаємодії з підрозділами ДСНС та МОУ, дорожники були готові до приходу зими, оперативно забезпечивши безпечний і майже безперебійний рух автомобільного транспорту дорогами як державного, так і місцевого значення.

За оприлюдненими ним даними, на сьогодні у дорожньо-експлуатаційних організацій у наявності 1085 тис. тон піску, 129,6 тис. тон технічної солі, 3,430 тис. тон дизпалива та 1,491 тис. тон бензину, що відповідає плановим вимогам і навіть перевищує показники минулого року.

Окрім застосування традиційних технологій боротьби із зимовою слизькістю цього року Укравтодор почав активніше використовувати соляні розчини, що видобуваються із соляних озер чи свердловин або виготовляються самостійно.

На сьогодні дорожні підприємства Івано-Франківської, Закарпатської, Запорізької, Дніпропетровської, Львівської, Луганської, Тернопільської та Полтавської областей вже мають 912 тон подібних соляних розчинів, а робота по їх заготівлі продовжується.

Із 6,7 тис. одиниць техніки та спеціального обладнання, запланованих до роботи в осінньо-зимовий період, на даний час до роботи готові понад 6,3 тис. одиниць. Водночас з тим, укладено 936 договорів зі сторонніми підрядними організаціями на залучення додаткової техніки у разі необхідності.

Для складування зазначених матеріалів дорожніми підприємствами підготовлено 130 стаціонарних баз та 948 тимчасових площадок, які розміщені вздовж автомобільних доріг, а на випадок надзвичайних ситуацій, пов’язаних з екстремальними погодними умовами, для відстою автотранспорту збудовано 25 нових та підготовлено для експлуатації 869 існуючих майданчиків.

«Ми врахували досвід роботи минулих років – в місцях, де з року-в-рік утворювались перемети снігу, було встановлено 90,1 тис. снігозатримуючих щитів, а у місцях концентрації ДТП і на проблемних ділянках введено цілодобове чергування відповідальних працівників дорожніх служб і спеціальної техніки. Крім того на випадок значного ускладнення погодних умов Укравтодором створено 4 мобільні загони загальною кількістю 64 одиниці техніки. Вказані загони дислокуються у Київській, Харківській, Херсонській та Івано-Франківській областях», – розповів журналістам О.Харченко.

Він також зазначив, що від початку зими для забезпечення безпечного та безперешкодного руху автомобільними дорогами України в залежності від ступеню складності погодних умов щодоби залучалося від 100 до 2400 дорожників, від 100 до 1600 одиниць дорожньої техніки.

Найбільшу кількість сил було задіяно 8 та 9 грудня у Хмельницькій, Київській і Луганській областях.

Так на Хмельниччині ліквідацію переметів на проблемних ділянках доріг і перевалах забезпечували 274 працівника дорожніх служб та 74 піскорозкидувачі, бульдозери і автогрейдери, на Київщині розчищення доріг здійснювали 220 співробітників облавтодору із залученням 182 одиниць техніки, а на Луганських трасах запобігали утворенню заторів 203 спеціалісти дорожнього господарства та 120 дорожніх механізми.